2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A BASF és az RWE közösen fejleszt szélerőműprojektet az Északi-tengeren

A világ egyik legnagyobb offshore szélerőműparkját tervezi közösen felépíteni a két német cégcsoport, a BASF SE vegyipari és az RWE AG energiaipari konszern – a gigantikus, 2 gigawattos kapacitású tengeri szélpark a BASF ludwigshafeni üzemét látja majd el zöldenergiával 2030-tól.

A BASF kibocsátásmentes üzemanyagcellás meghajtásokhoz szükséges zöldhidrogén gyártásához fogja felhasználni az új szélerőműben termelt áram ötödét. A szélpark és a víz bontásához szükséges elektrolízis-üzem összesen mintegy 4 milliárd euróba fog kerülni a partnereknek. A BASF és a RWE nem fog költségvetési támogatásokat igénybe venni a beruházáshoz.

„Elektromosítással és szén-dioxid-kibocsátás-mentes hidrogén alkalmazásával együtt kívánjuk felgyorsítani a szén-dioxid-semleges vegyipar megteremtését” – idézi a beruházást bemutató cikkében az nrgreport.com a BASF vezérigazgatója, Martin Brudermüller szavait.

Az RWE német energiaszolgáltató társaság Neurath II erőműve a németországi Grevenbroichban 2013. november 14-én Fotó: MTI/EPA/Oliver Berg

Az együttműködő felek azt azonban kiemelték, hogy a politika támogató hozzáállása nélkülözhetetlen a projekthez, ugyanis csak az áramelosztó hálózat kapacitásbővítési terveinek módosításával, valamint a tengeri szélparkok tenderkiírásainak bővítésével lehet megteremteni a kivitelezés feltételeit – hangsúlyozza az nrgreport.com.

Neked ajánljuk
Ledolgozta első napját a világ leendő legnagyobb tengeri szélerőműve A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam