2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben

Bécsben nem hagyják veszni a zöldáramot – a város új Power-to-Heat létesítménye a szélerőművek által megtermelt, de az aktuális hálózati igényeket meghaladó tiszta energiát vízmelegítésre fogja használni. A 155 fokos vizet ezután a távhőhálózatba pumpálják majd, hogy veszteség nélkül hasznosíthassák.

A Friedensreich Hundertwasser által tervezett spittelaui szemétégető mellett kap helyet az új létesítmény, amely a felesleges zöldáramot távhővé alakítja majd – írja a projektről a greendex.hu Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye alapján.

A berendezés két óriási, egymástól függetlenül működő, öt megawattos átfolyós vízmelegítőhöz lesz hasonlítható. Amikor zöldáramtöbblet jelenik meg a rendszerben, néhány percen belül aktiválni lehet majd a vízmelegítőket. Ezek a plusz energia segítségével 155 Celsius-fokra melegítik a vizet, amelynek hője ezután a bécsi távhőhálózatban hasznosul majd.

Az épület tetején közösségi kert lesz, itt hűsölhetnek nyaranta a Wien Energie dolgozói, vagy akár paradicsomot, paprikát és fűszernövényeket is termeszthetnek.

2009-es kép a Bécsi Távfűtőművek Friedensreich Hundertwasser által tervezett központi épületéről és szemétégetőjéről Fotó: MTI/Pálfy Katalin

A közlemény szerint a létesítmény több szempontból is igazodik Hundertwasser szellemiségéhez.

Egyrészt a színes mozaikmintázat és lekerekített formák az ő stílusát fogják idézni, másrészt az építkezés során zöldbetont és bontott épülettörmeléket is használnak a szakemberek, ami a festő környezetvédelem iránti elkötelezettségét is tükrözi majd.

A berendezést a tervek szerint 2022 elején veszik majd használatba, de nem ez lesz Bécs első Power-to-Heat létesítménye, ugyanis 2017-ben már üzembe helyezett egyet a Wien Energie Bécs okosváros-stratégiájának keretében (Smart City Wien Framework Strategy/Smart City Wien Rahmenstrategie).

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam