2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tényleg csak években mérhető a gázfűtés jövője?

Az utóbbi hetekben nagy vihart kavart a Nemzetközi Energiaügynökség első „nettó zéró” jelentése – a fosszilisberuházás-stop vagy a hagyományos hajtású autók 2035-ös kivezetése egyaránt hajmeresztő ötletnek tűnhet, de az ügynökség szerint ezek nélkül nincs esélyünk elérni közös klímacéljainkat.

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kiadta első „nettó zéró” jelentését, amelyben meglepő határozottsággal állt ki amellett, hogy már egyáltalán nem szabad új olajipari beruházásba fogni, ha 2050-re valóban el akarjuk érni a párizsi egyezményben megfogalmazott közös céljainkat.

A napi.hu friss cikke figyelmeztet rá, hogy a „nettó zéró” jelentésnek eddig igazából csak a legsokkolóbb megállapításai terjedtek a sajtóban, ugyanis a tanulmányban

az IEA valójában nemcsak néhány, hanem egyenesen 400 olyan lépést vett sorra, amelyek segítségével a szervezet szerint elérhető volna a 2050-es globális nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási cél.

A BBC például azt az eddig nem igazán tárgyalt részletet emelte ki és járta körül cikkében, hogy az IEA álláspontja szerint 2025-től nem lenne szabad fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat értékesíteni. Vagyis 3 és fél év múlva eljönne a pillanat, amikortól sem gázbojlert, sem gázcirkót, sem pedig kondenzációs kazánt nem lenne szabad üzembe helyezni.

Gázfűtés égésterméket elvezető alumíniumcsövek a főváros I. kerületének társasházain Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

A gázfűtést nem egyik pillanatról a másikra söpörnék le a térképről, a folyamat három lépésből állna: elsőnek a gyártókat köteleznék rá, hogy csak olyan kazánokat tervezzenek és gyártsanak, amelyek könnyen átalakíthatók hidrogénes működésre. Másodiknak meg kellene tiltani a csak gázzal működő kazánok értékesítését. Harmadiknak pedig a meghibásodás miatt üzemen kívül kerülő gázkazánokat már nem engednék javítani.

Magyarországon legutóbb 2018-ban mérték fel a gázfűtéssel kapcsolatos készülékállományt. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) akkor azt találta, hogy

a hazai készülékek átlagéletkora meghaladja a 20 évet.

Ha ez nagyjából így marad, akkor az IEA jelentésében szereplő 2025-ös határidő betartása mellett idehaza még mindig csupán 2045 után kezdene lassan lejárni a gázfűtés korszaka – hangsúlyozta cikkében a napi.hu.

Neked ajánljuk
Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban A hidrogénre alapozná az otthonok fűtését az Egyesült Királyság Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam