2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás

Aki önerőből telepít háztáji napelemes rendszert, még 2023. december 31-ig szerződhet szaldó elszámolásra, az állami támogatást is igénybe vevők esetében viszont 2021. július 1-jén érkezik a bruttó elszámolás – az nrgreport.com az MTI közleménye alapján ismertette az ITM friss döntését.

A szaldó elszámolás keretében a háztartási kiserőművek díjmentesen részesülnek a hálózati szolgáltatásokból, a felmerülő költségeket nem a napelemes rendszerek üzemeltetői fizetik meg, hanem az összes fogyasztó.

Az a cél, hogy a szaldó elszámolás és az állami tőketámogatás előnyei csak külön-külön legyenek élvezhetők.

A tőketámogatásban részesülők júliustól bruttó elszámolásban működtetik majd rendszereiket, így részt vállalnak az általuk okozott költségek megtérítésében, és összességében csökkenni fog a hálózati tarifák költségterhe.

A jelenlegi információk szerint, akik szaldó elszámolás szerint telepítettek napelemet Magyarországon, ebben az elszámolási módban tudnak maradni 2024 után is Fotó: Mark de Lange képe a Pixabay-en

Az európai uniós irányelv szerint a 2023. december 31. után létesített háztartási méretű kiserőművekre már egyébként sem biztosítható majd szaldó elszámolás, tehát ezután állami támogatás igénybevétele nélkül sem lehet majd ilyen rendszerben szerződni.

Helyette a hálózatból vételezett, valamint a hálózatba visszatáplált energiát és az ahhoz kapcsolódó költségeket külön-külön kell elszámolni, tehát bruttó elszámolást kell alkalmazni 

– húzta alá az MTI az Innovációs és Technológiai Minisztérium érveit.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint, akik szaldó elszámolás szerint telepítettek napelemet Magyarországon, ebben az elszámolási módban tudnak maradni 2024 után is.

Az ezt követően telepített napelemes rendszereknél azonban a termelt többletenergia hálózati átvétele jóval alacsonyabb tarifán megy majd, mint amennyiért a háztartás a hálózatból áramot vehet majd, amikor saját napelemei éppen nem termelnek – figyelmeztetett a nrgreport.com.

Neked ajánljuk
A Lidl teljesen átállt zöldáramra A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira Figyelem, 20 nappal tovább lehet napelemre pályázni Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam