2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felfüggesztik az alaszkai vadrezervátumra korábban kiadott olajkitermelési szerződéseket

Donald Trump az elnökségének egyik utolsó, igen vitatott intézkedéseként engedélyezte a kőolaj és a földgáz kitermelését az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum területén, a Biden-adminisztráció azonban a környezetvédelmi vizsgálatok befejeződéséig felfüggesztette ezeket az engedélyeket.

A Biden-adminisztráció a környezetvédelmi vizsgálatok eredményeinek megérkezéséig felfüggeszti az alaszkai Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumra kiadott olaj- és gázkitermelési szerződéseket – írta meg a telex.hu a BBC információi alapján. Az amerikai elnök ezzel Donald Trump korábbi döntését semmisíti meg, Trump kormánya ugyanis az utolsó pillanatban, 2021 januárjában kezdte meg a kitermelői szerződések értékesítését.

A kőolajfúrás éppen azon a tengerparti szakaszon zajlott volna, amely fontos ellési hely a jegesmedvék számára. Biden már a döntés megszületésekor bejelentette, hogy ellenzi a kitermelés engedélyezését

– részletezte a helyzetet a hírportál.

Jegesmedve az alaszkai Kaktovik település közelében, 2017 őszén Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az kőolaj és földgáz felkutatása, illetve kitermelése a régióban évtizedekre visszanyúló vitás kérdést jelent,

támogatói munkahelyteremtéssel és gazdasági haszonnal érvelnek, ellenzői pedig környezeti és éghajlati veszélyekre hivatkoznak.

Az alaszkai pusztában, a közel 78 ezer négyzetkilométer területű Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumban (Arctic National Wildlife Refuge, ANWR) számos fontos faj él, köztük jegesmedvék, jávorszarvasok és farkasok.

A helyi törzsi vezetők üdvözölték, több republikánus politikus pedig bírálta Biden lépését.

Neked ajánljuk
Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz Hóvihar miatt adtak ki riasztást az Egyesült Államokban Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam