2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lengyel bányászok mindenáron ragaszkodnak a sziléziai szénbányákhoz

„Szilézia vagy halál” – a lengyelországi bányászok szakszervezetének képviselői szerint a varsói kormánynak ebben a szellemiségben kell tárgyalnia Brüsszelben, mikor a lengyel bányászat túlélése a tét, és legalább 2049-ig biztosítani kell az energetikai célú szénkitermelést.

„A sziléziai bányászok azt várják országuk kormányától, hogy az utolsó utáni töltényig harcoljon a lengyel szénbányászat túléléséért” – idézte a napi.hu a Szolidaritás szakszervezet vezetőjét, Dominik Kolorzot a Business Insider Polska cikke alapján.

Amennyiben az Európai Bizottság előre hozná, például 2049-ről 2035-re módosítaná a szénbányák bezárásának határidejét, akkor a lengyel bányászok Brüsszelben fognak tiltakozni.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök nem volt jelen annak a társadalmi megállapodásnak a megszületésénél, amelyet május 28-án írtak alá Katowicében, és amelyben a lengyel kormány vállalta a szénbányászat életben tartását az évszázad közepéig.

Szénbányászok tüntetnek 2014-ben Katowicében – Az ágazat megmentési tervének kidolgozását követelték a lengyel kormánytól Fotó: MTI/EPA/Andrzej Grygiel

A társadalmi szerződésként emlegetett megállapodásban foglaltak szerint a szénbányákból 2049-ig termelnek ki szenet, hogy azt áramtermelésre használják.

Ez idő alatt a bányászok állami segítségre, majd mintegy 120 ezer zloty (közel 10 millió forint) végkielégítésre is számíthatnak.

Emellett a kormány támogatja Szilézia gazdaságának szénkorszak utáni átalakítását.

A szerződésre tehát még áldását kell adnia az Európai Bizottságnak – figyelmeztetett rá a napi.hu.

Neked ajánljuk
Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Elkészült a szikes talajok világtérképe
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam