2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemekkel és oktatással segítik a favelák lakóit

Egy Brazíliában, Rio de Janeiróban működő civil szervezet napelemek felszerelésével próbálja enyhíteni az energiaszegénységet a nyomornegyedekben, ahol ugyan a lakók próbálják rendesen fizetni a számláikat, de a rezsiköltségek borzasztóan magasak. Az áramellátás pedig enélkül is instabil.

A projekt 5 évvel ezelőtt indult, első körben két hostel jutott napenergiához – írja a napi.hu az Euronews hírportál cikke alapján.

„Szinte varázslatnak tűnt, hogy amikor beindultak a napelemek, és elkezdtek áramot termelni, a költségek a felére, harmadára csökkentek” 

– mesélte az egyik hostel tulajdonosa, Bibiana Gonzales az Euronewsnak.

A Rio de Janeiró-i Rocinha favela az Ipanema tengerpart közelében 2016 augusztusában Fotó: MTI/EPA/Dean Lewins

Majd 2019-ben egy általános iskola kapott ingyen napelemeket. Azóta pedig a kis napelemgyár is felépült, amely kimondottan a szegénynegyedekben élők támogatását célozza.

A segélyprogram kiemelt része az oktatás is.

Eddig 44 felnőttet képeztek villanyszerelővé, a gyerekeket pedig a megújuló energia szerepére és a környezetvédelem fontosságára tanítják.

Neked ajánljuk
Megint szükség van a lakosság segítségére a baglyok szaporodásához Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban Az MNB a „legzöldebb” pénzügyi intézményeket és a tudományos kiválóságokat díjazta Gyilkos viharok dúltak Törökországban
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam