2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemekkel és oktatással segítik a favelák lakóit

Egy Brazíliában, Rio de Janeiróban működő civil szervezet napelemek felszerelésével próbálja enyhíteni az energiaszegénységet a nyomornegyedekben, ahol ugyan a lakók próbálják rendesen fizetni a számláikat, de a rezsiköltségek borzasztóan magasak. Az áramellátás pedig enélkül is instabil.

A projekt 5 évvel ezelőtt indult, első körben két hostel jutott napenergiához – írja a napi.hu az Euronews hírportál cikke alapján.

„Szinte varázslatnak tűnt, hogy amikor beindultak a napelemek, és elkezdtek áramot termelni, a költségek a felére, harmadára csökkentek” 

– mesélte az egyik hostel tulajdonosa, Bibiana Gonzales az Euronewsnak.

A Rio de Janeiró-i Rocinha favela az Ipanema tengerpart közelében 2016 augusztusában Fotó: MTI/EPA/Dean Lewins

Majd 2019-ben egy általános iskola kapott ingyen napelemeket. Azóta pedig a kis napelemgyár is felépült, amely kimondottan a szegénynegyedekben élők támogatását célozza.

A segélyprogram kiemelt része az oktatás is.

Eddig 44 felnőttet képeztek villanyszerelővé, a gyerekeket pedig a megújuló energia szerepére és a környezetvédelem fontosságára tanítják.

Neked ajánljuk
Elindult az Ukrán Egészségvonal Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam