2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Norvégia beszáll az energetikai átmenetbe, de nem engedi el az olajat

Ugyan Norvégia rákapcsol a megújuló energiás beruházásokra, és komolyan veszi a hidrogénre és szélenergiára alapozott energetikai átmenetet szolgáló stratégiáját, a hétvégén mégis arra derült fény, hogy az olajból meggazdagodott ország nem akar lemondani a fosszilis energiahordozók kitermeléséről.

Norvégia a hidrogénre és a tengeri szélerőműparkokra alapozza az energetikai átmenetet, ugyanakkor folytatni fogja az olaj- és gáztermelést az Északi-tengeren 2050-ig és még azon is túl – ez a lényege a kormány által hétvégén ismertetett hosszú távú energiastratégiának. A klímaváltozásért felelőssé tett fosszilis energiahordozók melletti nyílt kiállás váratlan volt akkor, amikor például a Shellt bírósági ítélet kötelezi arra, hogy gyorsítsa fel a karbonsemlegességhez vezető programját – tudósít a fordulatról a vg.hu június 13-án, vasárnap megjelent cikke.

A Johan Sverdrup fúrótorony az Északi-tengeren – A norvég kontinentális self harmadik legnagyobb olajmezején létesített fúrótornyot 2019 végén szándékozták üzembe helyezni, a kitermelés azonban 2020 januárjában, a kép készítésekor még nem kezdődött el Fotó: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Carina Johansen

Norvégia ugyan gőzerővel folytatja a zöldenergia-források hasznosítását, 2022-től rákapcsol az offshore szélparkok építésére is, de az országot naggyá tevő olajat nem tudja elengedni, ebből Európában a második legnagyobb erőnek számít. Mindazonáltal 2050-re 65 százalékkal csökkenteni fogják a norvégok az olajkitermelésüket.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam