2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberi jogi bíróság előtt találhatja magát Norvégia

Nyugat-Európa legnagyobb kőolaj- és földgáztermelője, Norvégia épphogy bejelentette, hogy folytatni kívánja jelenlegi olajpolitikáját, mikor egy maroknyi klímaaktivista „Nép vs. északi-sarkvidéki olaj” címen keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához az ország kormánya ellen.

Norvég klímaaktivisták arra kérték az Emberi Jogok Európai Bíróságát (EJEB), hogy állítsa le az északi-sarkvidéki olajfúrásokra vonatkozó norvég terveket. A kampány résztvevői azzal érvelnek, hogy a tervezett feltárások megfosztják a fiatalokat a jövőjüktől – számolt be róla a Szabad Európa híroldal.

A keresetet hat 20 és 27 év közötti magánszemély, valamint a Greenpeace és a Föld Fiatal Barátai szervezetek nyújtották be.

Világszerte terjed az a jogi gyakorlat, amelynek részeként a civil felperesek a klímaváltozást okozó nagyvállalatok felelősségre vonásáért fordulnak a bíróságokhoz.

Hollandiában például egy bíróság a közelmúltban a Shellt utasította kibocsátása radikális csökkentésére.

Cölöpházak a Nidelva folyó partján, Trondheimben – Az idilli Norvégia az olajból lett gazdag Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A környezetvédők azzal érvelnek, hogy Norvégia a klímaválság közepette kiadott új olajfúrási engedélyekkel megsérti az alapvető emberi jogokat – szemlézte a Szabad Európa az aktivisták közleményét.

Az ügyben három norvégiai bíróság 
– beleértve a legfelsőbb bíróságot is – már a norvég kormány javára döntött, így kimerültek a környezetvédő fiatalok hazai jogi lehetőségei, mielőtt az EJEB-hez fordultak volna.

„Most lépnünk kell az éghajlat és az ökoszisztémák visszafordíthatatlan károsodásának korlátozása érdekében, azért, hogy biztosítsuk a megélhetést a következő generációknak” – idézte a lap Ella Marie Hætta Isaksent, az egyik ifjú aktivistát. 

A EJEB-nek először döntenie kell arról, hogy befogadja-e az ügyet, az emberi jogi bíróság szabályai ugyanis előírják, hogy a kérelmezőket közvetlenül és személyesen kell érintenie az állítólagos jogsértéseknek. Az EJEB ítéletei kötelező érvényűek az érintett országok számára – emlékeztetett rá a Szabad Európa.

Neked ajánljuk
Nem engedtek megmenteni egy New York-i elefántot Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam