2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Paks II.: Aggodalmak a földrengésbiztonság kérdése miatt

Kurt Decker és Esther Hintersberger az osztrák környezetvédelmi minisztérium megbízásából elemezték a Paks II. beruházás engedélyeztetése során végzett földtani vizsgálatok eredményeit. Az osztrák szakértők szerint a területen nem lehet kizárni a felszíni elmozdulással járó földmozgásokat.

A május közepén nyilvánosságra hozott tanulmány az Euronews cikke szerint nem vonzott magára nagy figyelmet Magyarországon, ők maguk is csak az Energiaklub június 10-én a témában tartott online konferenciája kapcsán figyeltek fel rá.

„Az adatok alapján nem lehet biztonsággal kizárni, hogy felszíni elmozdulásra képes törészóna van a telephely közelében” – mondta a konferencián dr. Kurt Decker, a Bécsi Egyetem geológiai intézetének geodinamikával foglalkozó kutatója. A nemzetközi sztenderdek alapján pedig atomerőművet létesíteni csak akkor biztonságos, ha teljesen ki lehet zárni, hogy a földmozgások esetleg felszíni vagy felszínközeli törést vagy vetődést okoznak.

A paksi atomerőmű 2018. június 22-én Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ahogy a paksi erőmű esetében is történt, úgy a tervezett új blokkok is aktív törészónára épülnek. Miközben a témában készült földtani zárójelentés még rögzíti az aktív törészónákra vonatkozó bizonyítékokat, valamint az arra utaló jeleket, hogy a felszínre is kiható törések keletkeztek a földtani közelmúltban, ezeket a Telephely Biztonsági Jelentés a végkövetkeztetés szempontjából figyelmen kívül hagyja – állapították meg az osztrák kutatók az Euronews cikke szerint.

Dr. Bodoky Tamás János geofizikus lektorálta az osztrák szerzőpáros tanulmányát. Az ő véleménye az, hogy Paks II. engedélyeztetése során a magyar hatóságok egyrészt nem végeztek el minden szükséges mérést, másrészt a beszerzett adatokból sem vontak le minden lehetséges következtetést. A szakértő hangsúlyozta, hogy

az ilyen esemény valószínűsége nagyon alacsony, a biztonság kedvéért mégis további vizsgálatok lennének szükségesek

– összegezte az Euronews.

Neked ajánljuk
Mi minden állhat a paksi teljesítménykiesés mögött? Magyarország atomenergia nélkül nem érné el a kitűzött kibocsátás-csökkentési célokat Digitális agrárforradalom Magyarországon Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam