2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis történt valami a Tajsan atomerőműben, de Kína csak kis meghibásodásról beszél

A kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium június 16-án, szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a Tajsan atomerőmű egyik reaktorának primer hűtőkörében a szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek. A közlemény alapján a radioaktivitás szintje határértéken belül maradt – adta hírül az MTI.

Néhány üzemanyagrúd károsodása okozta a sugárzási szint megemelkedését, az 1-es reaktor több mint 60 ezer üzemanyagrúdja közül mindössze öt darab sérült meg. Ez kevesebb mint a teljes készlet 0,01 százaléka, a megengedett felső határ ilyen meghibásodás esetében a 0,25 százalékos érintettség. A minisztérium közlése szerint az eset megszokottnak számít a gyártás, a szállítás és az üzemanyag-betöltés munkafolyamatai közben is – ismertette az ügy nyilvánosságra hozott részleteit a napi.hu cikke.

A CNN korábban arról tudósított, hogy az atomerőművet üzemeltető francia Framatome „közvetlen radiológiai veszély” miatt kereste meg az amerikai energiaügyi minisztériumot, miután a kínai hatóságok megemelték a sugárzásra vonatkozó határértéket. Ezzel ellentétben a kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint a kínai atombiztonsági hivatal nem emelte a határértéket, a sugárzási szint pedig az erőmű környékén végig egészségügyi határértéken belül maradt.

A Planet Labs amerikai magánvállalat által közreadott műholdkép a délkelet-kínai Tajsan atomerőműről 2021. május 8-án Fotó: MTI/AP/Planet Labs Inc.

A kínai külügyminisztérium és a Tajsan erőművet 70 százalékban tulajdonló China General Nuclear Power Corporation (CGN) korábban tagadták a radiológiai veszélyről szóló híreket. A Framatome június 14-én, hétfőn „teljesítménnyel kapcsolatos problémákról” nyilatkozott, és hogy az elérhető adatok alapján az üzemeltetés a biztonsági határértéken belül zajlik.

A francia tervezésű és 30 százalékban az Électricité de France (EDF) francia energiaipari óriásvállalat tulajdonában álló Tajsan mindkét reaktora új típusú, európai nyomottvizes reaktor.

Neked ajánljuk
Energiahiány Kínában Kínában már nem drágább a szénnél a napenergia Tragikus villámárvíz Kínában A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam