2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis történt valami a Tajsan atomerőműben, de Kína csak kis meghibásodásról beszél

A kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium június 16-án, szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a Tajsan atomerőmű egyik reaktorának primer hűtőkörében a szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek. A közlemény alapján a radioaktivitás szintje határértéken belül maradt – adta hírül az MTI.

Néhány üzemanyagrúd károsodása okozta a sugárzási szint megemelkedését, az 1-es reaktor több mint 60 ezer üzemanyagrúdja közül mindössze öt darab sérült meg. Ez kevesebb mint a teljes készlet 0,01 százaléka, a megengedett felső határ ilyen meghibásodás esetében a 0,25 százalékos érintettség. A minisztérium közlése szerint az eset megszokottnak számít a gyártás, a szállítás és az üzemanyag-betöltés munkafolyamatai közben is – ismertette az ügy nyilvánosságra hozott részleteit a napi.hu cikke.

A CNN korábban arról tudósított, hogy az atomerőművet üzemeltető francia Framatome „közvetlen radiológiai veszély” miatt kereste meg az amerikai energiaügyi minisztériumot, miután a kínai hatóságok megemelték a sugárzásra vonatkozó határértéket. Ezzel ellentétben a kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint a kínai atombiztonsági hivatal nem emelte a határértéket, a sugárzási szint pedig az erőmű környékén végig egészségügyi határértéken belül maradt.

A Planet Labs amerikai magánvállalat által közreadott műholdkép a délkelet-kínai Tajsan atomerőműről 2021. május 8-án Fotó: MTI/AP/Planet Labs Inc.

A kínai külügyminisztérium és a Tajsan erőművet 70 százalékban tulajdonló China General Nuclear Power Corporation (CGN) korábban tagadták a radiológiai veszélyről szóló híreket. A Framatome június 14-én, hétfőn „teljesítménnyel kapcsolatos problémákról” nyilatkozott, és hogy az elérhető adatok alapján az üzemeltetés a biztonsági határértéken belül zajlik.

A francia tervezésű és 30 százalékban az Électricité de France (EDF) francia energiaipari óriásvállalat tulajdonában álló Tajsan mindkét reaktora új típusú, európai nyomottvizes reaktor.

Neked ajánljuk
A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam