2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új kőolajfeltárások Afrikában: veszélyben az elefántok élete és a vízellátás

A ReconAfrica kanadai kőolajipari vállalat a namíbiai–botswanai határon kezdett új kőolajfeltárásokba. Az Okavango folyó medencéjébe tervezett olajmező elpusztíthatja a térség ökoszisztémáját és a helyi közösségeket is – figyelmeztettek a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek.

130 ezer elefánt otthona

A ReconAfrica több mint 34 ezer négyzet-kilométernyi területet vett bérbe az Okavango medencéjében, és megkezdte a szeizmikus feltárásokat – tájékoztat róla az origo.hu hírportál az MTI információira támaszkodva.

Rosemary Alles, a Global March for Rhinos and Elephants szervezet képviselője arról beszélt a The Guardian című brit napilap online kiadásának, hogy felfoghatatlan a ReconAfrica terve a fosszilis fűtőanyagok felkutatására, és a cég veszélyezteti az ebben a térségben élő mintegy 130 ezer elefántot. Pedig az elefántok száma Afrikában több millióról így is már kevesebb mint 450 ezerre csökkent.

A klímaváltozás okozta algavirágzás miatt nemrég így is sajnos több száz elefánt pusztult el az Okavango deltájában Fotó: MTI/EPA

Világörökségi terület is érintett lehet

A namíbiai kormány szerint a vállalat csupán feltárásokra kapott engedélyt, ami nem jelent kitermelést. Tudósok, környezetvédők és a helyi közösség tagjai szerint viszont a projekt veszélyezteti a vízellátást és az Okavango eddig érintetlen deltavidékét, amely UNSECO világörökségi helyszín.

Rosemary Alles aláhúzta, hogy a feltárások okozta földrengések megzavarják az elefántok nyugalmát, az építkezések elűzik az állatokat, az új utak megnyitják a térséget a vadorzók előtt.

Ezek a boldog elefántok a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban sétálnak az elefántok világnapján, 2020. augusztus 12-én Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu

A ReconAfrica szerint szó sincs veszélyről, sőt

„Őszintén hiszünk abban, hogy a térség stabil energiaipara fejleszthető környezetvédelmileg és szociálisan felelős módon, amely elszámoltatható, és támogatja a fejlődést” – hangsúlyozták a cég képviselői az origo.hu összefoglalója alapján.

Az olajipari szakemberek főként arra hivatkoztak, hogy intézkedéseket hoztak a zaj- és földrengési problémák elkerülésére, biológiailag lebomló, klórmentes folyadékokat és alacsony frekvenciájú berendezéseket használnak a fúrásokhoz, emellett napelemes közösségi kutakat is létesítettek.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány megtörhette az afrikai klímavédelem lendületét Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Éjjel nyíló virágok (képgalériával)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam