2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új kőolajfeltárások Afrikában: veszélyben az elefántok élete és a vízellátás

A ReconAfrica kanadai kőolajipari vállalat a namíbiai–botswanai határon kezdett új kőolajfeltárásokba. Az Okavango folyó medencéjébe tervezett olajmező elpusztíthatja a térség ökoszisztémáját és a helyi közösségeket is – figyelmeztettek a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek.

130 ezer elefánt otthona

A ReconAfrica több mint 34 ezer négyzet-kilométernyi területet vett bérbe az Okavango medencéjében, és megkezdte a szeizmikus feltárásokat – tájékoztat róla az origo.hu hírportál az MTI információira támaszkodva.

Rosemary Alles, a Global March for Rhinos and Elephants szervezet képviselője arról beszélt a The Guardian című brit napilap online kiadásának, hogy felfoghatatlan a ReconAfrica terve a fosszilis fűtőanyagok felkutatására, és a cég veszélyezteti az ebben a térségben élő mintegy 130 ezer elefántot. Pedig az elefántok száma Afrikában több millióról így is már kevesebb mint 450 ezerre csökkent.

A klímaváltozás okozta algavirágzás miatt nemrég így is sajnos több száz elefánt pusztult el az Okavango deltájában Fotó: MTI/EPA

Világörökségi terület is érintett lehet

A namíbiai kormány szerint a vállalat csupán feltárásokra kapott engedélyt, ami nem jelent kitermelést. Tudósok, környezetvédők és a helyi közösség tagjai szerint viszont a projekt veszélyezteti a vízellátást és az Okavango eddig érintetlen deltavidékét, amely UNSECO világörökségi helyszín.

Rosemary Alles aláhúzta, hogy a feltárások okozta földrengések megzavarják az elefántok nyugalmát, az építkezések elűzik az állatokat, az új utak megnyitják a térséget a vadorzók előtt.

Ezek a boldog elefántok a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban sétálnak az elefántok világnapján, 2020. augusztus 12-én Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu

A ReconAfrica szerint szó sincs veszélyről, sőt

„Őszintén hiszünk abban, hogy a térség stabil energiaipara fejleszthető környezetvédelmileg és szociálisan felelős módon, amely elszámoltatható, és támogatja a fejlődést” – hangsúlyozták a cég képviselői az origo.hu összefoglalója alapján.

Az olajipari szakemberek főként arra hivatkoztak, hogy intézkedéseket hoztak a zaj- és földrengési problémák elkerülésére, biológiailag lebomló, klórmentes folyadékokat és alacsony frekvenciájú berendezéseket használnak a fúrásokhoz, emellett napelemes közösségi kutakat is létesítettek.

Neked ajánljuk
Hogyan spórolhatsz a rezsin? Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam