2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új szabályok Berlinben: kötelező lesz napelemet telepíteni

Berlinben két év múlva már nem adhatnak át olyan épületet, amelynek nincs saját fotovoltaikus rendszere, néhány napja ugyanis elfogadta a berlini képviselőház a rendelkezéseket, amelyek szerint 2023-tól minden új építésű ingatlan tetőterületének legalább 30 százalékát napelempanelekkel kell lefedni.

A német fővárosban olyannyira komolyan veszik fenntarthatósági céljaikat, például az épületek energiahatékonyságának növelését, valamint az egyre önellátóbb áramtermelésre és -fogyasztásra történő átállást, hogy 2023-tól már csak olyan új épület kerülhet átadásra, amelynek tetejét legalább 30 százalékban napelempanelek fedik – írta meg a napi.hu a német PV Magazine cikke alapján.

Az új szabályozás tehát nemcsak a lakóházakra, hanem minden új épületre vonatkozik majd, sőt még az 50 négyzetméternél nagyobb területű tetőfelújításokra is érvényes lesz.

A Mona Lisa másolata egy berlini szálloda tűzfalán, a falfestményt a Die Dixons berlini graffitis csoport készítette 2019-ben. 2023-tól az újonnan átadott szállodák tetejére is kötelező lesz napelemeket telepíteni Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ha társasházakban a napelemes rendszer nem a tetőre, hanem például a kertbe, esőbeállóra vagy árnyékolóra kerülne, akkor az új rendelkezések 1-2 lakásos épület esetében legalább 2 kilowatt, 3-5 lakásos társasház esetében 3 kilowatt, 6-10 lakásos épület esetében 6 kW beépített napelemes termelőkapacitást írnak elő.

Ha megsértik a napelem-telepítési szabályokat, akkor első körben 5000 eurós, kettőnél több lakásos lakóház esetében maximum 25 ezer eurós bírság szabható ki. Ha nem lakóépület sértette meg a rendelkezéseket, a büntetés akár 50 ezer euró is lehet.

Az új szabályozásokat figyelembe veszik majd a napelemes rendszerek telepítésének finanszírozási programjában, az Investitionsbank Berlin fogja ellátni a támogatásokkal, illetve kölcsönökkel kapcsolatos pénzintézeti feladatokat.

Neked ajánljuk
Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam