2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi áramot fogyasztanak hőhullámok idején a magyarok?

A 2021-es nyár első hőhulláma idején, június 22-én, kedden és június 23-án, szerdán is történelmi csúcsot ért el a magyarországi nyári villamosenergia-fogyasztás – adta hírül a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. A rekordok mögött a megváltozott szokások állnak.

Történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása 2021. június 22-én, kedden 6660 megawattal, 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett – derült ki a MAVIR adataiból szerdán. A korábbi nyári rekord 6633 megawatt volt, ezt 2019-ben, június 27-én, 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett fogyasztották a magyarok.

Csütörtökön aztán érkezett a hír, hogy megdőlt a nyári villamosenergia-fogyasztási rekord június 23-án, szerdán is. A rendszerterhelés csúcsértéke elérte a 6814 megawattot 28,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett – adta hírül ekkor a MAVIR. Az szerdai érték 154 megawattal haladta meg a kedden mért 6660 megawattos rekordértéket.

Felfújható kerti medencében hűsíti magát egy férfi a hőségben Rákospalotán 2021. június 19-én, a hőségriasztás első napján. Ő inkább vizet használ, mint áramot Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az adatokból látszik, hogy a nyári időszakban mért terhelési csúcsok kezdenek összemérhetővé válni a téli abszolút országos rekorddal, amely 7119 megawatt volt 2021. február 11-én – közölte a rendszerirányító a napi.hu cikke szerint.

A nyári csúcsok mögött az áll, hogy egyre általánosabbá válik a klímaberendezések használata, és egyre nagyobb tömegben töltenek különböző elektromos eszközöket, például elektromos autókat is a magyarok.

Neked ajánljuk
Csatlakozási stop a naperőmű-fejlesztőknek Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam