2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tesztelt az ITM: 20-ból 12 töltő ráz

Termékbiztonsági laborvizsgálat során súlyos kockázatú árucikknek minősített és visszahívat a vásárlóktól, illetve kivon a forgalomból 20-ból 12 akkumulátortöltőt az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Töltőből is inkább az ismert márkákat érdemes használni – adta hírül a tárca.

A visszahívott töltőket áramütés-veszélyesnek ítélték meg a minisztérium szakemberei. A veszélyes termékek uniós riasztási rendszerébe tavaly minden tizedik bejelentés elektromos eszközökkel és kiegészítőikkel kapcsolatban érkezett be.

Szinte mindannyian használunk akkumulátortöltőket a telefonokhoz, okoseszközökhöz vagy laptopokhoz. Ezeknek a vezetéke könnyen megsérülhet, ilyenkor gondoskodni kell annak lecseréléséről. A hordozható eszközökhöz célszerű az otthoni töltő mellett plusz egy másikat tartani a munkahelyen, kollégiumban – ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményét a napi.hu.

Az univerzális akkumulátortöltőkkel a 230 voltos hálózati feszültséggel működő konnektorokból tölthetők az 5 voltos törpefeszültséggel működő eszközök – esetükben fokozott figyelmet kell fordítani a táphálózati és törpefeszültségű részek elválasztására. Áramütés veszélyével fenyegethet az is, ha a szigetelés elégtelen.

Töltő esetében érdemes inkább az ismert márkákat előnyben részesíteni, ha lehet, a töltendő eszközzel azonos márkájú terméket választani Fotó: Mahesh Patel képe a Pixabay-en

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriumának vizsgálatai szerint húszból egy tucat töltő nem tett eleget a követelményeknek, ez 60 százalék. Az ellenőrzés a műszaki áruházban, szaküzletben kapható árucikkek közül is kiszűrt kockázatosat, tehát a vásárlás helyszíne sem jelent garanciát. A piacon széles kínálatban kaphatók olcsó tömegáruk, de érdemes inkább az ismert márkákat előnyben részesíteni, és ha lehet, a töltendő eszközzel azonos márkájú terméket választani. 

A közlemény teljes egészében itt olvasható. Az ellenőrzés eredményei letölthetők innen a Fogyasztóvédelmi Portálon.

Neked ajánljuk
Az öreg mobilok tanúsítják: a körkörös gazdaság sikere a fogyasztókon is múlik Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Fordulat a Sajó ügyében 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam