2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áramfogyasztás – A rendszerterhelési adatokból sok érdekes dolog kiderül

A MAVIR közleménye szerint 2021. június 24-én, csütörtökön kora este ismét megdőlt a magyarok nyári áramfogyasztási rekordja, a 18:45 óra és 19:00 óra közötti időszakban a hiteles bruttó rendszerterhelés átlagértékeként 6940 megawattos adatot rögzítettek. A napi.hu belesett az adatok mögé.

A napi.hu a MAVIR-től származó információk alapján számolt be róla, hogy az újabb csúcs 126 megawattal több az előző napon mért rekordértékhez képest, ugyanakkor csupán 179 megawattal kevesebb, mint a téli rendszerterhelési csúcs (7119 megawatt).

Tihanyi Zoltán, a MAVIR
rendszerirányítási és piacműködtetési
vezérigazgató-helyettese szerint a nyári és téli rendszerterhelési csúcsok értékei egyre inkább megközelítik egymást, így hazánk áramfogyasztási karakterisztikája a mediterrán országokéra kezd hasonlítani.  

A napelemek elterjedésével növekedett a magyarországi termelőkapacitás és a termelői paletta, de a csúcsok jellemzően a kora esti órákban dőltek meg, amikor a naperőművi termelés már csak beépített kapacitása 10-15 százalékát nyújtotta – részletezte Tihanyi. A fogyasztási csúcsok okaként a klíma- és hűtőberendezések működtetését jelölte meg.

A 2018-as budapesti hőségriadó egy pillanatfelvétele, a helyszín a Deák téri Akvárium díszmedencéjének partja Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A napi.hu megjegyezte, hogy a kérdéses csúcsbeállító időszakban a napi energiatermelés a következőképpen alakult: a napelemes rendszerek 1200 MW fölötti csúcsteljesítményig jutottak, a paksi atomerőmű a teljesítőképessége határán, 2000 megawatton termelt, a Mátrai Erőmű pedig 400-450 megawattos teljesítményt nyújtott. 

A magyarországi beépített napelemes kapacitás azonban nem 1200 megawatt, hanem inkább már 2300-2400 megawatt, és ez a kapacitás dolgozik is, csak nem feltétlenül a hálózatra termel. Tehát a háztáji naperőművek nélkül a napi.hu feltételezése szerint egyrészt a MAVIR sokkal nagyobb rendszerterhelést is mérhetne, másrészt nem korlátozódna a csúcsfogyasztás a kora esti órákra.

Egyszerűbben szólva: a napi.hu szerint nemcsak este fogyasztanak rekordszinten a magyarok, hanem valószínűleg a nappali órákban is, csak éppen ezeket a terhelési csúcsokat elfedi a hálózaton kívüli megújuló kapacitás munkája.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam