2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az évtized végén kezdhetik meg a kereskedelmi üzemet az új atomerőművi blokkok Pakson

A magyar lakosság elektromosáram-fogyasztása is napról napra csúcsokat dönt. Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint a két új blokk nélkül hosszú távon nem volna biztosítható az ország olcsó és klímabarát áramellátása.

A napi.hu az MTI Tolna Megyei Közgyűlés szekszárdi üléséről szóló tudósítása alapján foglalta össze, mit tudunk jelen pillanatban Paks II. ütemezéséről, pénzügyi hátteréről és kivitelezéséről.

Ütemezés

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, a Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be a létesítési engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz, és várhatóan 2021. szeptember végén kapják meg a létesítési engedélyt.

A két új atomerőművi blokk 6–8 hónapos tesztüzem után 2029-ben és 2030-ban kezdheti meg kereskedelmi üzemét.

A Paksi Atomerőmű 2011. február 15-én Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pénzügyek

A beruházási szerződés értéke 12,5 milliárd euró (jelenleg mintegy 4375 milliárd forint), amelyből 2,5 milliárd a magyar finanszírozás, 10 milliárd az orosz rendelkezésre állási hitel. A magyar állam eddig minden kifizetést előtörlesztett.

Az Európai Bizottság vizsgálata idején 7,35 százalékos profittal számoltak a teljes élettartamra, a szén-dioxid-kvóta árának emelkedése miatt azonban folyamatosan javul az atomenergia versenyképessége 

– mondta el a miniszter.

Kivitelezés

A teljes erőmű alatt megerősítik, homogénné teszik a talajt. A 22 méter mély munkagödröt úgy kell elkészíteni, hogy vízteleníteni lehessen, és ennek ne legyen hatása a meglévő blokkok biztonságos üzemeltetésére. Ezért tesztmunkagödröt ásnak, és résfaltesztet is végeznek.

Jelenleg 26 felvonulási épületre van engedély, összesen több mint 100 műtárgy készül, köztük 80 épület, üzemek és irodák. Az első épületek állnak, és elkészült a felvonulási terület energiaellátását biztosító hálózat is – adott helyzetjelentést Süli.

Zajlik a Paks vonzáskörzetében lévő utak felújítása, 2021-ben erre 32 milliárd forint áll rendelkezésre. 2024 májusára várható a kalocsai Duna-híd elkészülése.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam