2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Kolai Atomerőmű tiszta hidrogént fog gyártani a többletárammal

A Roszatom Kola-félszigeten működő atomerőművében lesz az oroszországi zöldhidrogén-gyártás kísérleti telephelye. Az atomholding közleménye szerint 2023-ban kezdheti meg működését az ehhez szükséges 1 megawatt kapacitású vízbontó üzem. Ugyanitt két új atomerőművi blokk is épül majd.

Az atomerőmű által termelt áramot így akkor is fel tudják használni majd hasznosan, amikor a piacnak nincsen rá igénye, méghozzá az elektrolízishez. Azért esett a Kolai Atomerőműre a választás, mert már eleve rendelkezik a hidrogéngyártáshoz szükséges infrastruktúrával, valamint kis mennyiségű hidrogén előállításában már gyakorlatot is szerzett az erőmű.

A Kolai Atomerőművet két új blokkal fogják bővíteni a közeljövőben, ezek a 2033-ban és 2034-ben lejáró üzemidejű két blokkot fogják pótolni, az elsőt várhatóan 2034-ben helyezik majd üzembe – részletezi a Roszatom közleménye alapján a terveket a vg.hu.

A képen a Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőterme látható 2019-ben Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az atomerőmű eredetileg a paksihoz hasonló négy VVER-440-es blokkal épült, a két új blokk egyenként 600 megawattos VVER-reaktorokkal fog üzemelni.

Pakson is többször előfordult már, hogy piaci okokból csökkenteni kellett az atomerőmű kapacitását – fűzi hozzá a témához a vg.hu. Ilyen esetekben a visszaterhelés helyett Pakson is lehetne vízbontásra és hidrogéntermelésre fordítani a többletáramot, bár ehhez itt először telepíteni kellene egy vízbontó üzemet.

Neked ajánljuk
Bécs leszámol a földgázzal Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Kihívásokkal teli jövőt jósol hazánknak a KSH
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam