2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tűzoltóhajókról oltották a lángoló óceánt a Mexikói-öbölben

Július 2-án, péntek hajnalban eltört a Pemex, azaz a Petróleos Mexicanos olajtársaság egyik tenger alatti gázvezetéke körülbelül 150 méterre az egyik legfontosabb fúrótornyuktól – az ott kialakult gázömlés okozta, hogy egy hatalmas körben lángra kapott az óceán a Mexikói-öbölben. (A kép illusztráció.)

A 444.hu híroldal a friss hírekre, élő videóközvetítésekre és -tudósításokra specializálódott abc7 csatorna riportjára hivatkozva számolt be az esetről július 3-án, szombaton, hozzátéve, hogy azt egyelőre nem tudni, mekkora környezeti kárt okozott a szivárgás és a tűz. 

Az AP hírügynökség közleményében idézett Miyoko Sakashita, a Center for Biological Diversity óceánprogramjának igazgatója szerint a Mexikói-öbölről készült rémisztő felvételek megmutatják a világnak, hogy a tengeri olaj- és gázfúrások piszkosak és veszélyesek. „Ezek a szörnyű balesetek továbbra is ártani fognak az öbölnek, ha nem vetünk egyszer és mindenkorra véget az offshore fúrások gyakorlatának” – tette hozzá a szakember.

Videó a Mexikói-öbölben felcsapó lángokról és az oltóhajókról
Forrás: ABC7/YouTube.com

A katasztrófafilmekbe illő felvételeket illetően a hvg.hu egyenesen azt a kérdést tette fel: „A pokol kapuja nyílt meg, vagy Godzilla ébredezik a Mexikói-öbölben?”. A hírportál felhívta rá a figyelmet, hogy a látványos vízi katasztrófa képsorai hamar virálissá váltak a közösségi médiában, két megrázó felvételt közzé is tettek, ezek ide kattintva láthatók.

A tüzet körülbelül öt óra munkával sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak. A Reuters tudósítása szerint nitrogént használtak az oltáshoz. A hírügynökség aláhúzta a tényt, hogy nem először, és nem is másodszor történt súlyos ipari katasztrófa a Pemex valamelyik létesítményénél. Az olajtársaság jelentése alapján ezúttal senki nem sérült meg, és a közeli fúrótoronyban sem esett kár.

Összegyűjtött nyersolajat égetnek a Mexikói-öbölben 2010. július 16-án, hónapokkal a British Petroleum Deepwater Horizon nevű olajfúró tornyának felrobbanása után Fotó: MTI/EPA/Ann Heisenfelt

A Reuters arra a furcsa ellentmondásra is rámutatott, hogy Angel Carrizales, az ASEA mexikói olajbiztonsági szabályozószerv vezetője a Twitteren azt írta, a baleset nem járt semmilyen szivárgással. De arra nem adott magyarázatot a szakember, hogy akkor ugyan mi égett a vízen.

Neked ajánljuk
Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam