2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tűzoltóhajókról oltották a lángoló óceánt a Mexikói-öbölben

Július 2-án, péntek hajnalban eltört a Pemex, azaz a Petróleos Mexicanos olajtársaság egyik tenger alatti gázvezetéke körülbelül 150 méterre az egyik legfontosabb fúrótornyuktól – az ott kialakult gázömlés okozta, hogy egy hatalmas körben lángra kapott az óceán a Mexikói-öbölben. (A kép illusztráció.)

A 444.hu híroldal a friss hírekre, élő videóközvetítésekre és -tudósításokra specializálódott abc7 csatorna riportjára hivatkozva számolt be az esetről július 3-án, szombaton, hozzátéve, hogy azt egyelőre nem tudni, mekkora környezeti kárt okozott a szivárgás és a tűz. 

Az AP hírügynökség közleményében idézett Miyoko Sakashita, a Center for Biological Diversity óceánprogramjának igazgatója szerint a Mexikói-öbölről készült rémisztő felvételek megmutatják a világnak, hogy a tengeri olaj- és gázfúrások piszkosak és veszélyesek. „Ezek a szörnyű balesetek továbbra is ártani fognak az öbölnek, ha nem vetünk egyszer és mindenkorra véget az offshore fúrások gyakorlatának” – tette hozzá a szakember.

Videó a Mexikói-öbölben felcsapó lángokról és az oltóhajókról
Forrás: ABC7/YouTube.com

A katasztrófafilmekbe illő felvételeket illetően a hvg.hu egyenesen azt a kérdést tette fel: „A pokol kapuja nyílt meg, vagy Godzilla ébredezik a Mexikói-öbölben?”. A hírportál felhívta rá a figyelmet, hogy a látványos vízi katasztrófa képsorai hamar virálissá váltak a közösségi médiában, két megrázó felvételt közzé is tettek, ezek ide kattintva láthatók.

A tüzet körülbelül öt óra munkával sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak. A Reuters tudósítása szerint nitrogént használtak az oltáshoz. A hírügynökség aláhúzta a tényt, hogy nem először, és nem is másodszor történt súlyos ipari katasztrófa a Pemex valamelyik létesítményénél. Az olajtársaság jelentése alapján ezúttal senki nem sérült meg, és a közeli fúrótoronyban sem esett kár.

Összegyűjtött nyersolajat égetnek a Mexikói-öbölben 2010. július 16-án, hónapokkal a British Petroleum Deepwater Horizon nevű olajfúró tornyának felrobbanása után Fotó: MTI/EPA/Ann Heisenfelt

A Reuters arra a furcsa ellentmondásra is rámutatott, hogy Angel Carrizales, az ASEA mexikói olajbiztonsági szabályozószerv vezetője a Twitteren azt írta, a baleset nem járt semmilyen szivárgással. De arra nem adott magyarázatot a szakember, hogy akkor ugyan mi égett a vízen.

Neked ajánljuk
Grönland leadja voksát a fenntartható fejlődésre, a klímaváltozás ellen Tovább pusztít Oregon történetének legnagyobb erdőtüze Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe
Tovább a forrásra: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam