2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe

Kijelölik Kínában a körzeteket, amelyekben azt vizsgálják majd, hogy ha a lakóházak 20, az ipari létesítmények 30, valamint a középületek 40 százalékát napelemes rendszerek telepítésére és használatára kötelezik, fenntartható lesz-e az áramszolgáltatás – adott hírt róla a napi.hu.

A világ legnagyobb napelemgyártó és -telepítő országa az utóbbi években szembesült azzal, hogy az ipari méretű fotovoltaikus rendszerek mellett érdemes volna a kis, egyéni termelőegységekre is nagyobb figyelmet fordítani – egy-egy városrész, lakóközösség vagy háztartás önálló termelő-fogyasztó egységként ugyanis segíthet optimalizálni az energetikai beruházásokat, valamint a hálózat működését.

A kínai energiahivatal (National Energy Administration, NEA) most úgy döntött, megkísérlik letesztelni a kisebb méretű napelemes rendszerek optimális arányát a rendszer egészében.

Panda formájú napelemfarm Kínában – Az ilyen ipari méretű fotovoltaikus rendszerek jelenlétét igyekeznek kisebb, helyi termelő-fogyasztó egységekkel ellensúlyozni a teljes rendszerben Fotó: MTI/EPA/Ho Hvi Jang

A feladat annyi, hogy a kiválasztott területeken az összes lakossági háztető legalább 20 százalékát fedjék be napelemmel – és tegyék meg ugyanezt a kereskedelmi és ipari épületek legalább 30 százalékával, illetve a nem kormányzati középületek (kórházak, iskolák) 40 százalékával – részletezi a napi.hu cikke a PV Magazine beszámolójára támaszkodva.

A NEA július 15-ig várja a tételes listát azokról a területekről, amelyeken ez a feladat a szakemberek szerint teljesíthető, ez alapján kötnek majd szerződéseket, illetve adnak megbízásokat. A szűk határidő a rendszertelepítők kiválasztására is érvényes.

Március óta több kínai tartományban hirdettek már hasonló programokat, voltaképp ezeket terjeszti ki országos szintre a NEA. Így az eddig helyi szinten nem igazán szabályozott háztartási napelemes kapacitásokat remélhetőleg szabályozható és optimalizálható rendszerbe foghatják össze.

Neked ajánljuk
Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam