2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe

Kijelölik Kínában a körzeteket, amelyekben azt vizsgálják majd, hogy ha a lakóházak 20, az ipari létesítmények 30, valamint a középületek 40 százalékát napelemes rendszerek telepítésére és használatára kötelezik, fenntartható lesz-e az áramszolgáltatás – adott hírt róla a napi.hu.

A világ legnagyobb napelemgyártó és -telepítő országa az utóbbi években szembesült azzal, hogy az ipari méretű fotovoltaikus rendszerek mellett érdemes volna a kis, egyéni termelőegységekre is nagyobb figyelmet fordítani – egy-egy városrész, lakóközösség vagy háztartás önálló termelő-fogyasztó egységként ugyanis segíthet optimalizálni az energetikai beruházásokat, valamint a hálózat működését.

A kínai energiahivatal (National Energy Administration, NEA) most úgy döntött, megkísérlik letesztelni a kisebb méretű napelemes rendszerek optimális arányát a rendszer egészében.

Panda formájú napelemfarm Kínában – Az ilyen ipari méretű fotovoltaikus rendszerek jelenlétét igyekeznek kisebb, helyi termelő-fogyasztó egységekkel ellensúlyozni a teljes rendszerben Fotó: MTI/EPA/Ho Hvi Jang

A feladat annyi, hogy a kiválasztott területeken az összes lakossági háztető legalább 20 százalékát fedjék be napelemmel – és tegyék meg ugyanezt a kereskedelmi és ipari épületek legalább 30 százalékával, illetve a nem kormányzati középületek (kórházak, iskolák) 40 százalékával – részletezi a napi.hu cikke a PV Magazine beszámolójára támaszkodva.

A NEA július 15-ig várja a tételes listát azokról a területekről, amelyeken ez a feladat a szakemberek szerint teljesíthető, ez alapján kötnek majd szerződéseket, illetve adnak megbízásokat. A szűk határidő a rendszertelepítők kiválasztására is érvényes.

Március óta több kínai tartományban hirdettek már hasonló programokat, voltaképp ezeket terjeszti ki országos szintre a NEA. Így az eddig helyi szinten nem igazán szabályozott háztartási napelemes kapacitásokat remélhetőleg szabályozható és optimalizálható rendszerbe foghatják össze.

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében 2030-ra az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam