2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi minden állhat a paksi teljesítménykiesés mögött?

A 2021. július 6-án, kedden hajnalban elérhető adatok szerint éppen másfél blokknyi áramtermelési mennyiség hiányzott a paksi atomerőműben a kívánt termelési szintből – írta meg a napi.hu kedden délelőtt. Ennek hátterét vizsgálja a hírportál hosszabb, elemző cikkében.

A napi.hu szerzője, Szabó M. István először ismerteti, melyik három fő lehetséges ok miatt állhat elő az a helyzet, hogy a paksi atomerőmű nem képes a névleges teljesítményén működni. Ez lehet:

  • nem tervezett karbantartás;
  • az, hogy a megrendelőnek, esetünkben a Mavirnak nem kell annyi áram, mint amennyit az erőmű termelni tudna;
  • a Duna vizének túlzott felmelegedése.

Ez most gyakorlatilag mind összejött Pakson – állapítja meg a szerző. Majd így részletei a helyzetet: 

  • a már gyakran javításra szoruló 2-es blokk (Paks–2) múlt hét szerda óta áll tervezett, de nem szokásos karbantartás miatt;
  • július 5-e, hétfő délután az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatása szerint a 4-es blokk (Paks–4) teljesítményének fele esett ki, mivel „generátor-differenciálvédelem” lépett működésbe rajta;
  • már május elején is előfordult, hogy a napelemes termeléstöbblet miatt a Mavir nem kért Pakstól teljes teljesítményt;
  • mindeközben a hűtőközegül szolgáló Duna máris 23 Celsius-fokos, ami további termeléscsökkenést okoz.
Felirat a védett vezetési ponton a Paksi Atomerőmű közelében 2019. június 25-én Fotó: MTI/Sóki Tamás

A cikk ezután Mycle Schneidert, a nukleáris ipar francia krónikását idézi, aki szerint „a nukleáris szektor nagy problémája ma az, hogy az erőművek öregek. A 30 év feletti reaktor-átlagéletkor pedig sok más mellett azzal is jár, hogy a tervezett karbantartások gyakorlati lebonyolítása során a termelésből kieső időszak fokozatosan elnyúlik”.

„Úgy értem, (...) a blokkok visszatérése a termelésbe egyre bonyodalmasabb, (...) mert mindig kiderül még valami más is, amit meg kell oldani” 

– mondta a szakember.

A napi.hu cikkéből további izgalmas részleteket lehet megtudni a rakoncátlan Paks–2 blokkról, a napenergia és Paks összefüggéseiről, valamint arról, hogy pontosan mi köze is van a Duna hőfokának a termeléshez – utóbbi kérdés a következő hőhullámmal farkasszemet nézve igencsak aktuális.

Neked ajánljuk
A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam