2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Titokzatos azeri robbanás

Robbanás történt, majd tűz ütött ki Azerbajdzsánban egy Kaszpi-tengeri gázmező közelében, adtak hírt róla július 4-én, vasárnap este a helyi médiumok és különböző hírügynökségek, illetve a közösségi médiát is bejárták a lángoszlopról készített felvételek – írja az MTI értesülései alapján az origo.hu.

Az első feltételezések szerint egy olajfúró platformon vagy olajszállító hajón történhetett a robbanás.

Ám az azeri ökológiai és természeti erőforrások minisztériuma július 5-ére, hétfőre virradóra már közölte, hogy kivizsgálta az esetet, és nem szerzett tudomást semmi olyasmiről, hogy robbanást követő tűz lett volna valamelyik Kaszpi-tengeri olaj- és gázipari létesítményen.

Az azeri tengeri hajózási hivatal megerősítette, hogy az ország vizein tartózkodó hajókon nem történt ilyesmi.

Két horgász hajóra száll, a háttérben a Kaszpi-tengerben álló olajfúrótornyok láthatók az azerbajdzsáni főváros, Baku közelében 2005 októberében Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az azeri állami olajipari vállalat, a Socar közleménye szerint iszapvulkán-kitörés történhetett, méghozzá mintegy 10 kilométerre az Umid gázmezőtől, amely 75 kilométerre fekszik Baku partjaitól.

Az origo.hu oldalán drámai videófelvétel is látható a lángoszlopról a víz felett.

A Kaszpi-tenger fenekén sok az iszapvulkán, ezek kitöréskor sarat és gyúlékony gázokat lövellnek ki magukból.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam