2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország atomenergia nélkül nem érné el a kitűzött kibocsátás-csökkentési célokat

Magyarországon az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás jóval alacsonyabb, mint például Németországban, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a Paksi Atomerőmű termeli meg az ország villamosenergia-igényének harmadát. Enélkül a kitűzött kibocsátáscsökkentési célok elérése is lehetetlen volna.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint Süli Jánossal, a Paks II. projektért felelős miniszterrel egyeztetett Pakson, és bejárták az atomerőművet, valamint az új blokkok építési területét – adta hírül a baon.hu.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy Magyarország – több uniós tagállamhoz hasonlóan – azt kéri Brüsszeltől, alakítsa klíma- és energiaügyi politikáját a technológiai semlegesség elvének jegyében, az Európai Bizottság független tudományos tanácsadó testülete, a Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre, JRC) elemzésének is megfelelően.

A Pakson épülő két blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is hazai forrásból, a szükséges mennyiségben álljon rendelkezésre az olcsó, klímabarát villamos energia. Ha hagyományos erőműben termelnénk meg ugyanannyi villamos energiát, amennyit a két blokk előállít, az évente 17 millió tonna
szén-dioxiddal terhelné a légkört

– emelte ki Süli János.

Hatalmas naperőmű dolgozik Pakson, az atomerőműtől néhány kilométerre. A kép a napelemfarm átadásakor készült, 2019. március 5-én Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezért a magyar kormány Energiastratégiája és a Nemzeti Energia és Klímaterv is rögzíti, hogy 

az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges.

Az új paksi blokkok az ellátásbiztonságot erősítve elősegítik majd a megújuló energiaforrások integrálását a villamosenergia-rendszerbe. Paks határában ráadásul egyúttal az ország egyik legnagyobb naperőműve is felépült. 

Neked ajánljuk
A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? Mégsem tudja elengedni Japán az atomerőműveit? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam