2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia

Zoran Zaev miniszterelnök bejelentése szerint Észak-Macedónia 2028-ra bezárja valamennyi szénerőművét, egy blokkot gázüzemre állítanak, miközben 2200 megawatt megújuló energiás kapacitást telepítenek majd, mindezt a Zaev által észak-macedón zöldmegállapodásnak nevezett terv részeként teszik.

Észak-Macedóniának összesen 800 megawattnyi, elsősorban lignittel üzemelő szénerőműves kapacitása van, amely az áramtermelésük felét biztosítja. Az egyik bezárandó blokkot 2024-ig gázüzeműre alakítják át, a többi kieső termelőegység helyett viszont 2200 megawattnyi megújuló energiás kapacitást építenek ki. Ebből 1600 megawattot a naperőművek, 600-at pedig a szélerőművek tesznek majd ki – részletezi a zöldátállás tervezett lépéseit a villanyautosok.hu cikke.

Pipacsmező Szkopje határában Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A fejlesztés eredményeként az a különleges helyzet állhat elő, hogy Észak-Macedónia az ország áramszükségletének mintegy felét nap-, illetve szélenergiából fedezi majd, azaz kivételesen magas lesz az aránya az időjárásfüggő megújulóknak az energiamixben.

A térség jellemzőiről és az átállásról több részletet is elárul a villanyautósok.hu szakportál.

Neked ajánljuk
Naperőmű csak energiatárolóval? Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában Az újrahasznosított hulladék aránya nőtt, mégis több szemét végzi a lerakóban Hazánkban jól vizsgáztak a zöldnek hirdetett termékek
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam