2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia

Zoran Zaev miniszterelnök bejelentése szerint Észak-Macedónia 2028-ra bezárja valamennyi szénerőművét, egy blokkot gázüzemre állítanak, miközben 2200 megawatt megújuló energiás kapacitást telepítenek majd, mindezt a Zaev által észak-macedón zöldmegállapodásnak nevezett terv részeként teszik.

Észak-Macedóniának összesen 800 megawattnyi, elsősorban lignittel üzemelő szénerőműves kapacitása van, amely az áramtermelésük felét biztosítja. Az egyik bezárandó blokkot 2024-ig gázüzeműre alakítják át, a többi kieső termelőegység helyett viszont 2200 megawattnyi megújuló energiás kapacitást építenek ki. Ebből 1600 megawattot a naperőművek, 600-at pedig a szélerőművek tesznek majd ki – részletezi a zöldátállás tervezett lépéseit a villanyautosok.hu cikke.

Pipacsmező Szkopje határában Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A fejlesztés eredményeként az a különleges helyzet állhat elő, hogy Észak-Macedónia az ország áramszükségletének mintegy felét nap-, illetve szélenergiából fedezi majd, azaz kivételesen magas lesz az aránya az időjárásfüggő megújulóknak az energiamixben.

A térség jellemzőiről és az átállásról több részletet is elárul a villanyautósok.hu szakportál.

Neked ajánljuk
Energiabiztonság az olimpia alatt – avagy mivel hűtenek Tokióban idén nyáron? Újra pályázhatnak a hazai zöld cégek Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam