2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogéntechnológiák és innovációk – Tervek és lehetőségek Magyarországon

2021. július 7-én, szerdán konferenciát tartott Budapesten a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform. Szó esett a hidrogéntechnológiák zöldátmenetben játszott szerepéről, a tudományos infrastruktúra és a kutatás fejlesztéséről, valamint a szén-dioxid-leválasztással elállított hidrogénről.

A hidrogéntechnológiák hozzájárulhatnak a karbonsemleges gazdaság kiépítéséhez, Magyarországnak ezért ki kell használnia a bennük rejlő lehetőségeket – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform szerdai konferenciáján.

Bódis József a zöldátmenet legfontosabb eszközének tartja a hidrogéngazdaságot – írja az MTI beszámolója alapján a makronom.mandiner.hu. A megújuló tudományos infrastruktúra az alapkutatásoktól kezdve a termékfejlesztésig lehetővé teszi, hogy magyar hidrogéninnovációk szülessenek – mondta az államtitkár, aki jelentős haladásnak nevezte, hogy Magyarország május óta már hidrogénstratégiával is rendelkezik.

Egy hidrogénes innováció, amellyel a légköri szén-dioxid-szennyezés problémája is kezelhetővé válhat: Köntös Zoltán találmánya fény és egy fulvinsavalapú katalizátor segítségével a káros szén-dioxidot a hidrogén tárolására is alkalmas hangyasavvá alakítja át Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rendezvény felszólalói szerint a hidrogén sok területen, iparban és a közlekedésben is alkalmazható nyersanyag. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja álláspontja az, hogy jobban meg kell fontolni, mi hajtsa az autókat, hiszen az áramtermelés is terheli a környezetet. A szakember szerint nagyobb szerep juthat a jövőben a hidrogén üzemanyagként való felhasználásának.

A Mol olajipari vegyi anyagok és technológiák vezetője, Goldfárth József
a szén-dioxid-leválasztással előállított hidrogént említette a hidrogéngazdálkodás egyik kulcsterületeként, mivel Magyarország egyik erőssége a szén-dioxid raktározása geológiai tárolókban, és annak felhasználása.

Neked ajánljuk
Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: makronom.mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam