2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csúcsra jár az amerikai szénipar, a világ nem tud megszabadulni a széntől

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium júliusi jelentése szerint 30 éve nem látott növekedésbe fog az amerikai szénipar. Az elemzőket meglepte a legszennyezőbb fosszilis üzemanyag ellenállósága. De nemcsak a szénipar kibocsátása, hanem a szén ára is nagyot nőhet a megemelkedő kereslet miatt.

Az amerikai széntermelés idén 15 százalékos növekedést mutathat – idézi a Mining.com beszámolója alapján az amerikai Energiaügyi Minisztérium júliusi jelentését az origo.hu írása. Ez 1990 óta nem látott növekedési ütemnek felelne meg, és majdnem megduplázná a májusban várt, 8 százalékos növekedést.

Az új prognózisban eszközölt kiigazítás annak is köszönhető, hogy megemelkedett a földgáz világpiaci ára, és az amerikai szén iránti nemzetközi kereslet is nagyot erősödött idén. 

Így aztán az amerikai szénexport 21 százalékos növekedést mutathat 2021-ben, de 2022-ben is 19 százalékos lehet a bővülés – közölte a minisztérium az origo.hu cikke szerint.

Elemzők szerint a szénipari lendület várhatóan a jövőben is kitart majd, ami a klímaváltozás elleni harc szempontjából aggasztó Fotó: Burkhard Lüling képe a Pixabayen

A jelentés megemelte a bányacégek részvényeinek árát. A Peabody Energy Corp. és az Arch Resources papírjai egyaránt 18 hónapos csúcson jártak a július 5–11. közötti időszakban.

Elemzők szerint a szénipari lendület várhatóan a jövőben is kitart majd, ami a klímaváltozás elleni harc szempontjából aggasztó.

Lucas Pipes, a B. Riley Securities elemzője szerint ha a gazdasági növekedés üteme változatlan marad, akkor az energiakereslet is tartani fogja magát. Ha a kereslet megmarad, új bányák viszont a környezetvédelmi szabályozás miatt nem nyílnak, akkor nőni fog a szén ára.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam