2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Grönland leadja voksát a fenntartható fejlődésre, a klímaváltozás ellen

Grönlandon tavasszal leállították az uránbányászatot, és most újra hatalmas lépésre szánta el magát a Dániához tartozó autonóm tartomány kormánya: bejelentették, hogy a sziget területén leállítanak minden felderítő olajfúrást. Olajkitermelés jelenleg sincs, de már nem is lesz soha.

Grönland hivatalosan Dánia fennhatósága alá tartozik, de autonómiát élvez, saját parlamentje van, saját döntési jogokkal. Egy 2008-as dán–grönlandi egyezmény szerint a sziget ásványkincsei felett egyedül a grönlandi kormány diszponál.

Azért volt szükség a döntésre, mert ugyan Grönlandon olajkitermelés nincs, de lelőhelyek vannak, a geológusok becslései szerint 17,5 milliárd hordónyi kőolaj-, valamint jelentős földgázkészlet is rejtőzik a sok jég alatt – írja a telex.hu a fordulatot az AP News és a CBS News információi alapján bemutató cikkében.

A klímaváltozás Grönlandra gyakorolt hatásáról ikonikussá vált fotó – a Dán Meteorológiai Intézet által közreadott képen az olvadó jegén haladnak kutyaszánok Grönland északnyugati részén, 2019 júniusában Fotó: MTI/EPA/Steffen M. Olsen

Éppen a klímaváltozás és az ezzel járó olvadás miatt lehetne ezeket a készleteket hamarosan könnyebben a felszínre hozni. A grönlandi kormány viszont éppen a klímaváltozás miatt képzeli el megújuló energiaforrásokkal a jövőt.

Azért volt igazán nagy döntés lemondani a kőolaj kitermelésével elérhető nyereségről, mert Grönland hosszú ideje próbál teljesen függetlenedni Dániától, ám a sziget költségvetésének nagyjából kétharmadát még mindig Dánia finanszírozza. Az olajbevételekkel talán ezt kiválthatták volna.

Neked ajánljuk
A Larry hurrikán okolható a szokatlan grönlandi hóviharért A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra Jelentős politikai változások és technológiai áttörések nélkül nem szabadulunk meg a fosszilis energiától
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam