2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már dolgozik Európa eddigi legnagyobb, zöldhidrogént előállító üzeme

Július elején üzembe helyezte a Shell Európa legnagyobb elektrolizáló berendezését a vállalat egyik legnagyobb olajfinomítójában, a Köln melletti Rheinland Finomítóban. Nagyjából 1300 tonna zöldhidrogént fognak ott előállítani évente. A cél az elektrolízis ipari alkalmazásának kikísérletezése. 

Hidi János, a Cambridge Econometrics elemző- és tanácsadócég fenntartható befektetések menedzsere, a Mol egykori vezető energia-közgazdásza az Azonnalinak elmondta, hogy jelenleg elsősorban földgázból állítanak elő hidrogént, mivel fő alkotóeleme, a metán molekulája négy hidrogén- és egy szénatomból áll. A szén leválasztásával lehet a legolcsóbban tiszta hidrogénhez jutni. Ám a leválasztott szénatom szén-dioxid formájában távozik a légtérbe, ezért ez a folyamat környezetszennyező.

Az elektrolízis lényege ezzel szemben, hogy lehetőleg megújulóból származó elektromos áram segítségével szétválasztják a két hidrogén- és egy oxigénatomból álló vízmolekulákat. Így hidrogén és oxigén jön létre, a légkörbe jutó oxigén pedig nem környezetszennyező.

Az olajfinomítónak is szüksége van tiszta hidrogénre, mert a nyers olajból úgy lehet benzint vagy gázolajat előállítani, hogy a szén- és hidrogénláncok hosszúságát variálják, ezek a fosszilis üzemanyagok ugyanis szénhidrogénláncok. Ám a projekt ezen jóval túlmutat.

Hidrogén-töltőállomás, Hamburg Fotó: Eric Shambroom/Photographic Services/Shell International Limited

A kibocsátásmentesen előállított hidrogén egy jövőbeli karbonmentes gazdaság két alapvető problémájára, az energiatárolásra és az energiaigényes ágazatok karbonsemlegesítésére is megoldást jelenthet – magyarázta Hidi a hírportálnak.

A hidrogénből szinte teljesen kibocsátásmentesen lehet áramot előállítani, erre ma két módszer ismert: a hidrogén elégetése, illetve hidrogéncella létrehozása. Az előbbinek a nehéziparban, az utóbbinak a teherszállításban lehetne forradalmi szerepe, a hidrogén eltárolhatósága pedig az évszakok közötti energiatermelési különbségek kiegyensúlyozását garantálná.

Az Azonnali cikkéből további részletek is kiderülnek a zöldhidrogén egyes felhasználási lehetőségeiről, és arról is, miért éppen egy olajvállalat kísérletezik az ipari volumenű zöldhidrogén-előállítás megvalósításával.

A Shell hidrogénügyeiről itt lehet olvasni.

Neked ajánljuk
A biomassza itthon leginkább a fatüzelés fedőneve Bécs leszámol a földgázzal Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam