2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiabiztonság az olimpia alatt – avagy mivel hűtenek Tokióban idén nyáron?

Japán újraindított egy régóta pihenő atomreaktort, valamint a tervezettnél korábban üzembe helyezett egy gáztüzelésű és egy szénerőművet, hogy megelőzze az ellátási hiányt és az áramkimaradást a kánikula és az olimpia miatt megugró energiakereslet idején. Úgy tűnik, sikerülni fog nekik.

Jelenleg 9 atomerőmű üzemel Japánban, a Fukusima-1 atomerőmű katasztrófája óta még sosem volt ilyen magas ez a szám – hangsúlyozza cikkében az nrgreport.com a Reuters értesüléseire támaszkodva.

Az energiaválságtól való félelem két okból is érthető: egyrészt a szigetországnak most egyszerre kell ellátnia a hőség miatt csúcsra járatott hűtő- és klímaberendezések, valamint az olimpiai játékok extra energiaigényét; másrészt éppen idén télen vészelt át az ország egy csúnya energiahiányos időszakot.

Télen annyira megcsappantak a japán gázkészletek, hogy az áramszolgáltatóknak arra kellett kérniük ügyfeleiket: a fűtésen kívül minden más fogyasztót kapcsoljanak ki – részletezi az nrgreport.com a Financial Times beszámolója alapján.

A járvány miatt 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik nézők nélkül, zárt kapuk mögött Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel

Japán villamosenergia-hálózata sok problémával küzd. Fukusima után a lakosság bizalma megrendült a nukleáris erőművekben, így az ország jelentősen csökkentette függőségét az atomenergiától, a kieső energiát pedig cseppfolyósított földgázzal (LNG) és szénnel pótolta. Mivel Japán nem túl gazdag fosszilis tüzelőanyagokban, így ezeket importálnia kell.

A szigetországban egyre nagyobb arányban vonnak be megújulókat a rendszerbe, és egyre nagyobb piaci versenyt engednek.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy sok öreg olaj- és szénerőműnek kell bezárnia, a növekvő verseny költségcsökkentésre készteti a megmaradt energiatermelőket, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzések pedig visznek egy árnyalatnyi lehetetlenséget a rendszer működésben tartásába.

Az nrgreport.com szerint a japán hálózatfelügyelet júliusra 5 százalékos, augusztusra pedig 3,9 százalékos többletkapacitással számol Tokió térségében, ellátási hiányhoz pedig csak 3 százalék alatti többletkapacitás vezethet. A hálózatfelügyelet új monitorprogramot is indított, amellyel a hiányok jósolhatóbbá válnak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam