2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiabiztonság az olimpia alatt – avagy mivel hűtenek Tokióban idén nyáron?

Japán újraindított egy régóta pihenő atomreaktort, valamint a tervezettnél korábban üzembe helyezett egy gáztüzelésű és egy szénerőművet, hogy megelőzze az ellátási hiányt és az áramkimaradást a kánikula és az olimpia miatt megugró energiakereslet idején. Úgy tűnik, sikerülni fog nekik.

Jelenleg 9 atomerőmű üzemel Japánban, a Fukusima-1 atomerőmű katasztrófája óta még sosem volt ilyen magas ez a szám – hangsúlyozza cikkében az nrgreport.com a Reuters értesüléseire támaszkodva.

Az energiaválságtól való félelem két okból is érthető: egyrészt a szigetországnak most egyszerre kell ellátnia a hőség miatt csúcsra járatott hűtő- és klímaberendezések, valamint az olimpiai játékok extra energiaigényét; másrészt éppen idén télen vészelt át az ország egy csúnya energiahiányos időszakot.

Télen annyira megcsappantak a japán gázkészletek, hogy az áramszolgáltatóknak arra kellett kérniük ügyfeleiket: a fűtésen kívül minden más fogyasztót kapcsoljanak ki – részletezi az nrgreport.com a Financial Times beszámolója alapján.

A járvány miatt 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik nézők nélkül, zárt kapuk mögött Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel

Japán villamosenergia-hálózata sok problémával küzd. Fukusima után a lakosság bizalma megrendült a nukleáris erőművekben, így az ország jelentősen csökkentette függőségét az atomenergiától, a kieső energiát pedig cseppfolyósított földgázzal (LNG) és szénnel pótolta. Mivel Japán nem túl gazdag fosszilis tüzelőanyagokban, így ezeket importálnia kell.

A szigetországban egyre nagyobb arányban vonnak be megújulókat a rendszerbe, és egyre nagyobb piaci versenyt engednek.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy sok öreg olaj- és szénerőműnek kell bezárnia, a növekvő verseny költségcsökkentésre készteti a megmaradt energiatermelőket, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzések pedig visznek egy árnyalatnyi lehetetlenséget a rendszer működésben tartásába.

Az nrgreport.com szerint a japán hálózatfelügyelet júliusra 5 százalékos, augusztusra pedig 3,9 százalékos többletkapacitással számol Tokió térségében, ellátási hiányhoz pedig csak 3 százalék alatti többletkapacitás vezethet. A hálózatfelügyelet új monitorprogramot is indított, amellyel a hiányok jósolhatóbbá válnak.

Neked ajánljuk
Japán kitart a sérült fukusimai atomerőmű hűtővízének tengerbe engedése mellett Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Meg fogja érezni a brit költségvetés a villanyautók terjedését
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam