2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt

Egy friss a tanulmány felhívta rá a figyelmet, hogy az éghajlatváltozással szaporodó extrém időjárási események és más, szintén a globális felmelegedéshez kötődő jelenségek miatt már most is több a leállás, mint a múlt század végén, és ez a klímamodellek alapján csak egyre rosszabb lesz.

A Nature Energy tudományos folyóiratban publikálta elemzését Ali Ahmad, a Harvard atomenergiával, energiapolitikával és nemzetközi biztonságpolitikával foglalkozó kutatója. A szakember az elmúlt harminc év időjárási változásait átnézve arra jutott:

az atomerőművekre komoly befolyással vannak az egyre extrémebbé váló klímával járó időjárási események.

A kutató a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által nyilvánosságra hozott, időjáráshoz köthető leállásokat vette számításba. Míg az 1990-es években átlagosan évente 0,2 leállást eredményezett az időjárás, addig az elmúlt egy évtizedben ez a szám 1,5-re növekedett. A jelenleg érvényben lévő klímamodellek alapján 2046–2065 között az atomerőművek energiavesztesége 0,8–1,4 százalék lehet, 2081–2100 között pedig elérheti az 1,4–2,4 százalékot is.

Németország teljesen leszereli nukleáris erőműveit. A képen az látható, ahogy a már leszerelt philippsburgi atomerőmű egyik hűtőtornyára egy nappal a tornyok lebontása előtt a Greenpeace aktivistái vetítenek: „Csináljatok helyet az energiafordulatnak!” Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A hőség jelenti az egyik legfontosabb problémát, mivel a természetes hűtőmegoldások – a Paksi Atomerőmű esetében például a Duna – kevésbé lesznek hatékonyak a felmelegedés, a hőhullámok gyakoribbá válása miatt – részletezi a tanulmány megállapításait a 24.hu.

Észak-Amerikában és Délkelet-Ázsiában a hurrikánok lesznek a leállások legfőbb időjárással összefüggő okai – erre a viharok miatt már most is gyakoriak a biztonsági kihagyások.

Várnak olyan furcsa problémák is a szektorra, mint hogy a melegedő tengervízben elszaporodó medúzák eltömíthetik a tengerek vagy óceánok mellé épült nukleáris erőművek hűtőnyílásait.

A 24.hu szerint Ali Ahmad ugyan nem kapcsolja közvetlenül össze a klímaváltozást és az extrém időjárási körülményeket, mégis elég egyértelművé válik ez az összefüggés, ahogy az is kiviláglik, hogy az utóbbi években a váratlan időjárási jelenségek lettek az áramtermelés-kimaradások legfőbb okai.

Neked ajánljuk
Még mindig nincs végső döntés az atomenergia sorsáról az EU-ban Még mindig nincs végső döntés az atomenergia sorsáról az EU-ban Mégis vizsgálatot jelentett be a fukusimai atomerőműnél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam