2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a „legmegújulóbb” országok listája – meglepetések az első és az utolsó helyeken is

A Utility Bidder energiatarifa-összehasonlító tanulmányából kiderül, mely országokban használják arányaiban a legtöbbször a megújuló energiahordozókat, illetve hol támaszkodnak leginkább a fosszilis tüzelőanyagokra. A helyezések alaposan megkavarhatják a világról alkotott képünket.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataival dolgozó tanulmány a megújuló energiaforrások kategóriájában a bioüzemanyagok és a hulladék, valamint a szél-, a nap- és a vízerőművek szerepét vizsgálta, a fosszilis tüzelőanyagok kategóriájában pedig a szén, a kőolaj és a földgáz hasznosítását tanulmányozta.

Az nrgreport.com az euronews.green cikke alapján mutatja be a lista legfontosabb helyezettjeit.

A dobogó, rajta Brazíliával

A legmegújulóbb ország 2021-ben Norvégia lett. A skandináv államban felhasznált energia 56 százaléka megújuló energiaforrásokból származik, és a világon a legnagyobb mértékben hasznosítják a vízenergiát.

A képzeletbeli dobogó második fokára Brazília állhatott fel. A dél-amerikai ország a bioüzemanyagok és a hulladék hasznosítása terén nagyhatalom, az ezekből a forrásokból származó energia biztosítja az ország teljes energiaszükségletének 32%-át. Brazília a cukornádalapú etanol gyártásában is élen jár.

Cölöpházak a Nidelva folyó partján, Norvégiában, Trondheimben Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A harmadik hely Új-Zélandé, ahol a megújuló forrásokból származó energia az ország energiafogyasztásának 42 százalékát teszi ki. Új-Zéland szél- és napenergia terén világelső.

A legkevésbé megújulók között Hollandia

Az energiaellátását több mint 98%-ban fosszilis tüzelőanyagokból fedező Szingapúr a lista utolsó helyén áll.

A leginkább fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodó öt ország közé Ausztrália és Dél-Afrika is bekerült, továbbá két európai ország, Luxemburg és Hollandia is a fosszilisekre leginkább alapozók között szerepel.

Neked ajánljuk
Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Nagyobb veszélyben lehetnek a nagymacskák, mint gondoltuk Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam