2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megjelent a MEKH júniusi piacmonitoring-riportja, kiderült, miért drágul az áram

Júniusban folytatódott a villamos energia drágulása az európai és a hazai piacokon, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi piacmonitoring-riportja szerint a hazai termelés ennek ellenére jelentősen magasabb volt az előző júniushoz képest.

A napi.hu összefoglalta, hogy a MEKH szerint milyen tényezők járulnak hozzá az áremelkedéshez.

Magasabb kereslet

A magasabb kereslet egyrészt a kedvező növekedési kilátásoknak köszönhető. Másrészt a hőhullámok is fogyasztásra ösztönöznek, forróbb napokon akár 5 százalékkal is nőhet a magyarok villamosenergia-igénye a MEKH szerint.

A naperőművi termelés napközben visszafogja az árak emelkedését, esténként viszont, amikor a szakaszosan termelő megújuló erőművek nem dolgoztak, jelentős ártüskék jelentkeztek.

Tényezőárak

Júniusban leginkább a gázárak emelkedése húzta felfelé az áramárakat, a spot árak az előző hónaphoz képest 15 százalékkal nőttek, tavaly júniushoz viszonyítva közel négyszeres az emelkedés. A jövő évi gáztermék ára is 20 százalékkal emelkedett a hónap során. Emellett a szén- és a szén-dioxid-kvótaárak is tovább nőttek, fokozva a költségoldali árnyomást.

Elektromos távvezetékek Pakson, az atomerőműnél Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

A magyar piacon a másnapi árak átlaga 78 euró per megawattórára kúszott, több olyan nap is volt, amikor a másnapi zsinórár meghaladta a 100 euró per megawattórát. A jövő évi zsinórárak 50 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júniusban – részletezte a napi.hu a piaci összefüggéseket.

Alacsony szélerőművi termelés

Európa-szerte alacsony volt a szélturbinák termelése, a szélenergia helyére a fosszilis termelés lépett. A legnagyobb európai piacokon közel 50 százalékkal volt magasabb a szén- és gáztüzelésű erőművek termelése, mint egy évvel korábban – mutatott rá a MEKH riportja.

Mi történt itthon?

A hazai termelés közel 30 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A nukleáris termelés a karbantartások eltérő ütemezése miatt nőtt tavalyhoz viszonyítva, a naperőművek termelése amiatt, mert emelkedett a beépített kapacitás, a fosszilis termelés pedig a kedvező áralakulás miatt.

A naperőművek súlya a termelésen belül 12,6 százalék volt.

A MEKH riportja ide kattintva elérhető.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam