2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért annyira népszerűek Lengyelországban a háztáji naperőművek?

A lengyel napelemes kapacitás 2021 első negyedévében meghaladta a 4,46 gigawattot, május végén pedig már 4,973 gigawatt volt. A kapacitás 2030-ra akár a 25 gigawattot is elérheti – hangsúlyozza Ilona Gizinska a figyelo.hu online kiadásában is megjelent cikkének első soraiban.

Lengyelországban növekszik az EU-ban a negyedik leggyorsabban évente a fotovoltaikus kapacitás. A napenergia-termelés 80 százalékát családok, kisvállalkozók, illetve gazdák háztáji mikrotelepei adják, és körülbelül 20 százalékát csak az ipari méretű napelemfarmok. 2021 első felében több mint 566 háztartási naperőmű üzemelt az országban.

A napelemek népszerűsége a 2019-ben indított Mój Prąd (Az én áramom) kormányprogramnak köszönhető.

Két ütemben hirdettek pályázatot 2–10 kilowattos teljesítményű kiserőművek vásárlására. Tavalyelőtt és tavaly ötezer złoty (370–390 ezer forint) volt a támogatás összege. Az eredetileg becsült büdzsé egymilliárd złoty volt, de a Nemzeti Környezetvédelmi Alap további 100 millióval megtoldotta a forrásokat. Összesen mintegy 220 pályázó nyert – áll a figyelő.hu cikkében.

2021. július 1-jén kezdődött a program újabb kiadása, most háromezer złotys társfinanszírozással.

Lengyelországban a napenergia-termelés 80 százalékát családok, kisvállalkozók, illetve gazdák háztáji erőművei adják Fotó: Pixabay.com

Az állami támogatás feltétele, hogy a rendszer hálózati betáplálóként és áramfogyasztóként is működjön. Erre az évre félmilliárd złoty a keret, a jövő esztendő első pályázataira pedig 850 milliót különítenek el.

A családi erőműben termelt felesleg hálózatba táplálását azzal honorálja az állam, hogy a háztartás ingyen visszakapja az átadott energia 70-80 százalékát. Aki még 2021-ben telepíti fotovoltaikus rendszerét, az 15 évig ebben a rendszerben marad.

Az elszámolás viszont hamarosan változni fog, és utána a felesleget már értékesíteni kell az energiapiacon – a kereskedő az előző negyedév nagykereskedelmi átlagárán veszi majd át. Amikor pedig a termelő-fogyasztónak plusz energiára lesz szüksége, kiskereskedelmi áron vásárolhat. 

Emiatt további támogatásokat jelentettek be az otthon termelt energia tárolására, akkumulátorok telepítésére – teszi hozzá végezetül Gizinska.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: figyelo.hu
Vissza
Hírfolyam