2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Andalúzia, ahol napelemfarmok nőnek a földből

A legtöbben talán még sosem hallottak az andalúziai Guillena városáról, hacsak nem éppen naperőművet akarnak telepíteni, hiszen erre keresve sem találnának jobb helyet Európában – kezdődik a Deutsche Welle videóriportja a 444.hu hírportálon.

Andalúzia ugyanis a napos órák magas száma, a földterület rendkívüli olcsósága és a szektor teljes szabályozatlansága miatt afféle óriásnapelemfarm-paradicsommá változott az utóbbi években. A napelemboomnak azonban nem mindenki örül, veti fel a problémát a Deutsche Welle stábja.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő nő legyezővel védi szemét a napsütéstől a dél-spanyolországi Córdobában egy forró nyári napon, 2020. július 20-án Fotó: MTI/EPA/EFE/Salas

Guillenában pont egészen elégedettek a városlakók mind a város határában nyújtózó gigantikus napelemparkok nyújtotta új panorámával, mind pedig a befektetőktől származó adóbevételekkel. Córdobában viszont már nincs meg ez a harmónia. „A helyi lakosságnak nem sok haszna származik abból, hogy a városukban megjelennek a nagy cégek, amelyek ráadásul a kisebb befektetőket is kiszorítják. A természetvédők szerint pedig a hatalmas projektek veszélyeztetik a rendkívül változatos helyi élővilágot” – részletezi a konfliktust a 444.hu ajánlója.

Mivel a nagy nemzetközi cégeknek mindenhol vannak kapcsolataik, és alapból is nagyon jók az érdekérvényesítő képességeik, a Deutsche Welle riportja inkább a lakosság, a természetvédők és a kisbefektetők általában kevésbé jól exponált nézőpontjait kutatja, és mutatja meg néhány percben.

Robbanásszerűen nő a napelemfarmok száma Andalúziában Forrás: Jeti Válasz/YouTube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam