2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az energiaközösségek örömére zöld utat kapott a Kohéziós Alaphoz benyújtott első magyar támogatási kérelem

Az Európai Beruházási Bank által végzett értékelés alapján jóváhagyták az első magyar állami projektet az uniós Modernizációs Alapból, így a magyar kormány mintegy 4 milliárd forint értékben hirdethet pályázatot az energiaközösségek és független aggregátorok létesítésének támogatására.

A 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus kapcsán, a 2050-es klímacélok elérésének elősegítésére jött létre az ún. Méltányos Átállást Segítő, vagy Modernizációs Mechanizmus, amelynek első pillére a Modernizációs Alapot takarja. Ebben közel 20 milliárd eurónyi forrás van, amely a tagállami önrésszel együtt mintegy 30 milliárd eurós keretösszeget tesz ki – ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye alapján a Portfolio.

Az alap tíz közép-európai tagállamot támogat az energetikai rendszereik modernizálásában és az energiahatékonyság javításában.

Magyarországot a források 7,12 százaléka illeti, lehívásának feltétele, hogy a Modernizációs Alap uniós szintű beruházási bizottsága jóváhagyja a kedvezményezett tagállam által tervezett beruházást.

„A Modernizációs Alap forrásából megvalósuló innovatív, modern megoldások hozzájárulnak Magyarország megújuló energiával és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos céljainak megvalósításához, mérsékelik az energiaimportnak való kitettséget, valamint segítenek alacsonyan tartani a rezsiköltségeket” – mutatott rá a minisztérium.

A tárca közleményében hangsúlyozta, hogy az energiaközösségek elősegítik a helyi, megújulóalapon történő áramtermelést és felhasználást, az aggregátorok pedig hozzájárulnak az áramrendszer kiszabályozásához, amire az időjárásfüggő megújuló energiaforrások terjedése miatt, az ellátásbiztonság érdekében van szükség. A pályázat meghirdetésére várhatóan az ősz folyamán kerülhet sor.

Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Az EP az uniós klímavédelmi jogszabályjavaslatok több elemét elutasította A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam