2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli

A BP által az energiapiac helyzetéről évtizedek óta közölt jelentések szerint 2020 volt az első olyan év, amikor az emberiség több áramot termelt a vízenergia nélkül számolt megújuló forrásokból, mint atomerőművel – írja a Bloomberg cikke alapján a vg.hu.

A BP 2021. július 8-án hozta nyilvánosságra a világ energiahelyzetére – az energiafelhasználásra, az energiapiacra és az energiatermelésre – vonatkozó éves statisztikai jelentésének 70. kiadását (Statistical Review of World Energy 2021).

Az először 1952-ben megjelent éves beszámoló aktuális darabjának fő megállapításai közé tartoznak például a következők:

  • az elsődleges energiafogyasztás 2020-ban globálisan 4,5 százalékkal csökkent, ez 1945 óta a legnagyobb éves visszaesés;
  • a megújulókból származó energiatermelés az általános fogyasztáscsökkenés ellenére mégis nőni tudott, a szél- és naperőművek kapacitása globálisan 238 gigawattal nőtt, ami történelmi csúcs, ráadásul az eddigi legmagasabb növekmény másfélszerese;
  • az USA, India és Oroszország energiafogyasztása csökkent a legnagyobb mértékben, miközben az általános csökkenési trend ellenére egy maréknyi ország energiafogyasztása nőtt, közülük Kínáé a legjobban, 2,1 százalékkal.

A vg.hu cikke azonban a Bloomberg nyomán az éves jelentés egy másik kulcsfontosságú állítására hívja fel a figyelmet:

2020-ra már több mint 3 ezer terrawattóra áram származott megújulókból, míg nukleáris technológiákkal csak
2700 terrawattóra áramot állítottak elő.

Védőcsőblokk a Paksi Atomerőműben 2019. június 25-én Fotó: MTI/Sóki Tamás

Míg a megújulók esetében több száz geotermikus és több ezer biomasszát használó erőmű mellett több mint 300 ezer szélturbina és több mint 1 milliárd napelemes modul hozza létre az energiát, addig az atomerőművek esetében néhány hatalmas létesítményről beszélhetünk csupán, világszerte kevesebb mint 500 erőművel – hangsúlyozza a vg.hu.

Ugyanakkor a nettó zéró kibocsátási cél elérése érdekében tett lépéseknek köszönhetően a nukleáris technológiák reneszánszukat élik.

A nukleáris áramtermelés terén azonban az óriási beruházást igénylő, hatalmas erőművek helyett a kisebb, gyorsabban és olcsóbban üzembe helyezhető moduláris reaktoroké lehet a jövő 

– jegyzi meg a vg.hu a Bloombergre hivatkozva.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam