2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb és újabb olajfinomítók épülnek

Bár lehetséges lenne a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli szinten tartása, ezt akár lehetetlenné is teszik a napjainkban épülő olajfinomítók, amelyek még évtizedek múlva is üvegházhatású gázokat bocsátanak majd ki – írja g7.hu.

Ahogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete nemrég bemutatta, továbbra is lehetséges a felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli stabilizálása, amivel a klímaváltozás kárai még jó eséllyel kezelhető mértékűek maradnának. Ehhez azonban a jelenlegi szintről 2030-ra nagyjából felére kellene csökkenteni a kibocsátásokat az egész világban, 2050-re pedig globális átlagban nettó nullára.

Ennek a célnak az elérését még nehezebbé teszik a napjainkban épített, így 2030, sőt még 2050 után is működő olajfinomítók, amelyek hatásáról kínai, brit és holland kutatók publikációja alapján a Bloomberg írt.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay, Michael Mep

Jelenleg a világon 1056 kőolaj-finomító működik, amelyek 16,5 milliárd tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe a mostani évtizedben. Míg korábban az ilyen típusú kibocsátások meghatározó részéért a nyugati világ több évtizedes létesítményei voltak felelősek, az utóbbi bő évtizedben egyre nagyobb lett a szerepük a fejlődő világ – elsősorban India és Kína – újabb építésű finomítóinak. Ezekben az országokban pedig még mindig olyan gyors ütemben fut fel a motorizáció, hogy továbbiak is épülnek.

A Csinghua Egyetem kutatóinak számításai szerint, hacsak nem korszerűsítik a finomítókat nagyon jelentős mértékben, akkor még 2050 után is 8,2 milliárd tonna szén-dioxiddal járulnak hozzá a klímaváltozáshoz.

Ha viszont elindulnak a hatékonyságot növelő beruházások, akkor már a mostani évtizedben is 1,6 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne elkerülni.

Neked ajánljuk
Fenntartható kerozinra költ a KLM, az utasoknak is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei New York törvénnyel vetne gátat a divatipar környezetkárosításának
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam