2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb és újabb olajfinomítók épülnek

Bár lehetséges lenne a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli szinten tartása, ezt akár lehetetlenné is teszik a napjainkban épülő olajfinomítók, amelyek még évtizedek múlva is üvegházhatású gázokat bocsátanak majd ki – írja g7.hu.

Ahogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete nemrég bemutatta, továbbra is lehetséges a felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli stabilizálása, amivel a klímaváltozás kárai még jó eséllyel kezelhető mértékűek maradnának. Ehhez azonban a jelenlegi szintről 2030-ra nagyjából felére kellene csökkenteni a kibocsátásokat az egész világban, 2050-re pedig globális átlagban nettó nullára.

Ennek a célnak az elérését még nehezebbé teszik a napjainkban épített, így 2030, sőt még 2050 után is működő olajfinomítók, amelyek hatásáról kínai, brit és holland kutatók publikációja alapján a Bloomberg írt.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay, Michael Mep

Jelenleg a világon 1056 kőolaj-finomító működik, amelyek 16,5 milliárd tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe a mostani évtizedben. Míg korábban az ilyen típusú kibocsátások meghatározó részéért a nyugati világ több évtizedes létesítményei voltak felelősek, az utóbbi bő évtizedben egyre nagyobb lett a szerepük a fejlődő világ – elsősorban India és Kína – újabb építésű finomítóinak. Ezekben az országokban pedig még mindig olyan gyors ütemben fut fel a motorizáció, hogy továbbiak is épülnek.

A Csinghua Egyetem kutatóinak számításai szerint, hacsak nem korszerűsítik a finomítókat nagyon jelentős mértékben, akkor még 2050 után is 8,2 milliárd tonna szén-dioxiddal járulnak hozzá a klímaváltozáshoz.

Ha viszont elindulnak a hatékonyságot növelő beruházások, akkor már a mostani évtizedben is 1,6 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne elkerülni.

Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben 2035 után nem lehet majd új, belső égésű motorral hajtott autót eladni az EU-ban A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam