2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti

A tervezetről a portfolio.hu részletes cikkéből kiderül, hogy háromféle konkrét beruházási célra összesen 3 és 11,5 millió forint közötti összegben lehet pályázni az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásoknak. A támogatás 100 százalékban vissza nem térítendő, önerő nem szükséges.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint egy 2021. augusztus 30-i, hétfői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szeptember 12-éig lehet véleményezni a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázati tervezet most nyilvánosságra hozott társadalmi egyeztetési verzióját – írja a portfolio.hu. 

A pályázat a jelenleg uniós jóváhagyásra váró magyar Helyreállítási Terv energiakomponensén belül valósulna meg, magyar költségvetési önerővel kiegészülve. A keretösszeg több mint 201 milliárd forint.

Napelemtáblákkal felszerelt családi ház Solymáron Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Az ITM államtitkára arra is kitért, hogy a pályázat nagyjából 35 ezer háztartást érintene, és alapvetően a családosokat és az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásokat célozná meg. A pályázatot négy ütemben hirdetik majd meg régiós csoportosításban, egy-egy hét különbséggel, az első ütem 2021. november 15-étől indulna.

A hivatalos uniós pályázati oldal HET-aloldalán érhetők el külön-külön a lakosságnak és a kivitelezőknek szóló napelemes pályázat társadalmi egyeztetésre szánt verziói. Emellett létrehoztak egy kormányzati aloldalt is, ahol szintén mind a kétfajta pályázati tervezet elérhető.

Az ütemezés előreláthatólag így néz majd ki:

  • 2021. szeptember 12-éig várják a két pályázati felhívással kapcsolatos véleményeket;
  • szeptember 20-ától folyamatosan regisztrálhatnak a kivitelezők;
  • október elejétől lehet megkezdeni a kapcsolatfelvételt a regisztrált kivitelezővel;
  • november elejétől lehet előszerződést kötni;
  • 2021. november 15. és 2022 februárja között lehet a pályázatot benyújtani.

További részletek a portfolio.hu cikkében.

Neked ajánljuk
Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Új technológiákat vetnek be a koalák védelmére Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam