2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban

2020-ban rekordmennyiségű új szárazföldi szélerőművi kapacitással bővült az Egyesült Államok energetikai infrastruktúrája. Az új villamosenergia-termelő kapacitások 42 százaléka volt szárazföldi szélerőművi – derül ki az amerikai Energiaügyi Minisztérium friss jelentéseiből.

Az Energiaügyi Minisztérium (Department of Energy, DOE) Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriuma (Lawrence Berkeley National Laboratory) által készített, szárazföldi szélerőműveket vizsgáló piaci jelentés szerint

a tavalyi rekordbővülés, tehát
a 16 836 megawatt új szárazföldi szélerőművi kapacitás mintegy
24,6 milliárd dollárnyi új
szélenergia-beruházást jelent.

A teljes kapacitásnál a tényleges energiatermelés a széljárás függvényében természetesen jóval kevesebb is lehet.

A DOE megjegyezte, hogy tavaly a szélenergia néhány államban az államon belüli villamosenergia-termelés és -értékesítés több mint felét tudta biztosítani. Iowa állt az élen, ahol ez az arány 57 százalék volt – részletezi a CNBC cikke alapján a napi.hu.

Szélturbinák a naplementében a kaliforniai Palm Springs közelében fekvő San Bernardino hegység San Gorgonio-hágójánál 2017. július 13-án. A több mint négyezer turbina elegendő elektromosságot termel Palm Springs és vonzáskörzete, a Coachella-völgy áramellátásához Fotó: MTI/EPA/Paul Buck

A szárazföldi szélerőművek termelésének tavalyi növekedését részben a kifutóban lévő termelési adókedvezmények hajtották, a határidők közeledte ugyanis ösztönözte a fejlesztéseket. A technológia fejlődése is hozzájárult a bővüléshez, a régebbi szélturbinákhoz képest a legújabb, szupermagas tornyok a hosszabb lapátjaikkal több energiát tudnak termelni.

Sok tengeri szélparkfejlesztés is folyik az USA-ban, de a legtöbb offshore szélerőmű még nincs bekapcsolva. Egyelőre a Rhode Island mellett található Block Island Wind Farm és a Virginia Beach partjainál teleptett Coastal Virginia Offshore Wind lépett csak működésbe.

A Biden-kormányzat 2030-ig
30 gigawattra kívánja bővíteni az amerikai tengeri szélenergia-kapacitást.

A DOE jelentései (Offshore, Land-based, Wind Market Reports) ide kattintva elérhetők.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam