2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nőtt a belföldi villamosenergia-termelés, nagyot fejlődött a napelemes termelés 2020-ban

A MEKH MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megújuló technológiák térnyerése jellemezte a tavalyi évet, emellett pedig 2,3 százalékkal nőtt a belföldi villamosenergia-termelés is. A pandémiás korlátozások miatt a teljes belföldi fogyasztáson belül 4 százalékkal volt nagyobb a lakossági fogyasztás éves összevetésben.

Az ipari felhasználás a GDP-hez hasonló mértékben esett vissza, de a kilábalás időszakában gyorsabban bővült, mint a gazdaság, mert az energiaintenzívebb ágazatok voltak ekkor a legaktívabbak – részletezi az MTI közleménye.

Magyarországon 2020 végén több mint 1400 megawatt beépített teljesítményű kereskedelmi célú naperőmű, továbbá 700 megawattot meghaladó beépített teljesítményű háztartási méretű kiserőmű járult hozzá az áramtermeléshez.

A hálózatra csatlakozó naperőművek termelése 1 terrawattórával nőtt éves összevetésben 

– vont mérleget megújulók terén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A karbonmentes technológiák piaci részesedésében Magyarország az európai középmezőnyben áll 

– húzta alá a hivatal.

Távvezetékek Tiszalökön, ahol a vízlépcső üzembe helyezése óta végez elektromosáram-szolgáltatást a Tiszavíz Vízerőmű Kft. Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Uniós szinten a fogyasztás 4,4 százalékkal csökkent 2020-ban.

Az év elején az enyhe idő, majd a járvány fogta vissza az igényeket. A korlátozások enyhítésével a kereslet fokozatosan közeledett a 2019-es szinthez. Az EU-ban a termelés is csökkent, összesen 115 terrawattórával. Nőtt a megújuló termelés, viszont a szénerőműveké átlagosan 22 százalékkal, a nukleáris  erőművek termelése pedig 12 százalékkal csökkent – találta a MEKH az unióra kitekintve.

A hivatal közleménye a 2020-as piacmonitoring adatait is tartalmazza, az összesítés szerint a bruttó belföldi fogyasztás 1,11 százalékkal mérséklődött. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam