2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hátra arc, avagy füstölgő német szénerőművek

Nem fújt eleget a szél, ezért a legfrissebb, szeptember 13-án, hétfőn közölt statisztikai adatok szerint 2021 első felében többet dolgoztak Németországban a szénerőművek, mint az előző év azonos időszakában. Konkrétan a szén leváltotta a szelet a legfontosabb villamosenergia-forrás pozíciójában.

Míg 2020-ban az áramtermelés 21 százalékát adták a szénerőművek, addig idén az első félévben már 27 százalékát. Ezzel párhuzamosan a szélerőművek aránya 29-ről 22 százalékra esett vissza az áramtermelésben – számolt be róla a 444.hu a DW.com cikkére támaszkodva.

A nap-, a gáz- és az atomerőművek hozzájárulása az áramtermeléshez érdemben nem változott tavaly óta – részletezte a hírportál.

A képen az RWE német energetikai konszern barnaszénnel üzemelő Weissweiler erőműve, valamint szélturbinák láthatók. A német kormány tervei szerint a környezet védelme érdekében legkésőbb 2038-ig leállítanak minden szénnel működő erőművet Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A szénerőműveket azért kellett a tavalyinál jobban igénybe venniük a németeknek, mert egyszerűen nem fújt eleget a szél az országban.

A szénégetés a legpiszkosabb áramtermelési mód, valamint a globális felmelegedés, a klímaváltozás egyik legfőbb okozója. Az Európai Unió országainak közös célja, hogy fokozatosan kiiktassák a rendszerből a szénerőműveket. Azonban a németek példája is mutatja, hogy ezeket az erőműveket nem is olyan egyszerű pótolni – összegzett a 444.hu.

Neked ajánljuk
Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam