2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez

Az időjárásfüggő, szakaszosan termelő megújulók rendszerbe illesztéséhez, pontosabban a nap- és szélerőművek ingadozó teljesítményének ellensúlyozásához, szakszóval élve kiszabályozásához a következő két évtizedben is szükség lesz a földgáztüzelésű erőművekre.

Ezeknek az erőműveknek viszont meg kell felelniük a fenntarthatósági és klímapolitikai feltételeknek – fejtette ki Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a GasNaturally vezetőivel folytatott tárgyalás után a MEKH honlapján megjelent közlemény szerint.

A GasNaturally 2011-ben alakult brüsszeli székhelyű, nemzetközi iparági szervezet, amely a földgázipar legkülönbözőbb területeinek (kitermelés, szállítás, elosztás, tárolás és értékesítés) legfontosabb szereplőit, többek között az EUROGAS-t, a Gas Infrastructure Europe-ot, az Olaj- és Gázkitermelők Nemzetközi Egyesületét (IOGP), valamint a Nemzetközi Gáz Uniót (IGU) egyesíti.

Mivel az eddig elfogadott európai uniós jogszabályok üvegházhatást okozó gázkibocsátásra vonatkozó szigorú kritériumait a földgáztüzelésű erőművek nem tudják egyik napról a másikra teljesíteni, ezért a követelmények fokozatos bevezetésére dolgozott ki javaslatcsomagot a GasNaturally 

– emeli ki a hivatal közleménye.

A beérkező földgázvezeték egyik csapját ellenőrzi Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű F blokkjában az egyik ott dolgozó Fotó: MTI Fotó/Kovács Tamás

Ságvári Pál elmondta azt is, hogy a földgáztüzelésű villamosenergia-termelésre olyan áthidaló technológiaként kell tekinteni, amely alapvetően járul hozzá a megújulók rendszerbe illesztéséhez és a klímaátmenet megvalósításához. 

Az elnökhelyettes felhívta rá a figyelmet, hogy

a földgáztüzelésű erőművek a magyar villamosenergia-rendszerben is fontos szerepet töltenek be, tavaly például
28,1 százaléknyi részesedésük volt a termelésben.

Sok erőmű életciklusa a végéhez közeledik, így különösen fontos figyelni rá, hogy legyen elég rugalmas kapacitás az évtized végéig várhatóan háromszorosára bővülő naperőművi termelés kiegyensúlyozására.

A hivatal ezért dolgozik a rugalmas források bevonását elősegítő szabályozási keret kialakításán – hangsúlyozza a közlemény.

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam