2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális szövetség az igazságos energetikai átmenetért

17 szervezet kezdeményezésére alapult globális szövetség annak érdekében, hogy a megújulóenergia-ágazat az emberek és a környezet számára egyaránt teljes mértékben fenntartható legyen, az energetikai átmenet pedig minden szereplőt figyelembe véve, igazságosan menjen végbe.

A Globális Szövetség a Fenntartható Energiáért (Global Alliance for Sustainable Energy) alapító partnerei, köztük az EDP, a Global Solar Council, a Global Wind Energy Council, az Iberdrola, a Politecnico di Milano, a Politecnico di Torino és a ReNew Power együttműködő megközelítést fognak alkalmazni, és innovatív ötleteket fognak bevetni a szél- és napenergia-ágazat teljes fenntarthatóságának biztosításáért.

A civil társadalommal, a végfelhasználókkal, a politikai döntéshozókkal, a tudományos intézményekkel, az anyagszállítókkal, az eredetiberendezés-gyártókkal (Original Equipment Manufacturers, OEMs) és a befektetőkkel is együtt fognak működni a szövetség tagjai, hogy megértsék az energiaátmenet hatásait, és elősegíthessék a megoldások közös kidolgozását 

részletezi a greendex.hu a smart-energy.com cikke alapján.

A megújulóknak teljesen fenntarthatóvá kell válniuk Fotó: Zbynek Burival fotója az Unsplash-en

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) szerint a 2050-re kitűzött nettó nullás kibocsátási cél eléréséhez addigra a globális villamosenergia-szükséglet 70 százalékát nap- és szélenergiából kell majd nyerni. Ezek a megújulók azonban a teljes termelési, telepítési, karbantartási és üzemeltetési értékláncra vetítve még mindig küszködnek a fenntarthatósággal.

A szövetség kezdetben ezért négy kulcsfontosságú területre fog összpontosítani:

  • nettó zéró kibocsátás és karbonlábnyom,
  • körkörös gazdaság és tervezés,
  • emberi jogok,
  • valamint vízlábnyom.
Neked ajánljuk
Környezetszennyezés = elhízás? Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam