2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet

A KSH adatai alapján elkészült a kördiagram, amely bemutatja, hogyan alakult az energiatermelés 2020-ban Magyarországon. Az össztermelés a koronavírus-járvány első évében 450,8 petajoule volt, a közreadott ábráról pedig az is leolvasható, mennyit tettek ki ebből az egyes primer fosszilis, illetve megújuló energiahordozók.

A legnagyobb szeletet a nukleáris energia tette ki az energiamixből, 175,6 petajoule-lal. Másodikak voltak a sorban az éghető megújulók és hulladékok, 115,6 petajoule-lal.

A Mátrai Erőmű Visontánál Fotó: MTI/Komka Péter

A fosszilisek között 2020-ban a következő sorrend alakult ki: első a földgáz (54,8 petajoule), második helyen a kőolaj és a kőolajtermékek (43,2 petajoule), a dobogó harmadik fokán a szén (39,1 petajoule).

Energiatermelés Magyarországon a koronavírus-járvány első évében Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

A víz- és szélenergia összesen 3,3 petajoule-t tett ki. Az egyéb nem éghető megújulók, tehát például a naperőművek termelése 19,2 petajoule volt.

A diagram közreadója az MTI és az MTVA Sajtóarchívum.

Neked ajánljuk
Kínában már nem drágább a szénnél a napenergia Energiaszűkösség és szénreneszánsz Európában Energiahiány Kínában A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam