2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány a cél

Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a Magyar Elektrotechnikai Egyesület éves vándorgyűlésén beszélt a megújulótermelést érintő célkitűzésekről és kapacitásbővülési kilátásokról, valamint a bővülés kulcstényezőiről és a rendszerszabályozás fontosságáról.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) becslése szerint a napelemes kapacitások további gyors növekedése várható: 2022 és 2024 között évente 1000 megawattot ugorhat a teljesítmény – mondta Horváth az MTI beszámolója szerint.

A célszámokról a MEKH elnöke leszögezte:

európai uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány elérése a cél, a tagállamok ehhez saját önkéntes vállalásukkal járulnak hozzá, ami Magyarország esetében legalább 21 százalékos részarányt jelent.

Napelemek a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet épületén Fotó: MTI/Komka Péter

A megújuló energiatermelés bővülésében kulcsszerepet játszhat az elektrifikáció, Paks II. megépítése, a napelemes kapacitások növelése, valamint a villamos energia felhasználásával előállított hidrogén – hangsúlyozta Horváth.

Az Energiahivatal elnöke a MEKH szeptember 23-án, csütörtökön kiadott közleménye alapján a rendezvényen arról is beszélt, hogy

az ellátásbiztonság érdekében mindenképpen szükséges összhangba hozni a megújuló kapacitások bővülését és a rendszerszabályozási képesség fejlődési ütemét.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? A rénszarvasok zavarása miatt bonthatnak le 151 szélturbinát Norvégiában Mini szélturbináké a jövő? A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam