2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olcsón és egyszerűen: szélenergiával a felmelegedés ellen

Az energiaszektor az üvegházhatású gázok fő kibocsátója, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a szénégetésből származó szén-dioxid-kibocsátás a leginkább felelős a globális átlaghőmérséklet emelkedéséért. Ha kezelni szeretnénk az éghajlatváltozást, a szenet ki kell váltanunk megújuló energiaforrásokkal.

A Cornell Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, milyen hatással volna a hőmérséklet emelkedésére az olcsó és jól bevált szélenergia hasznosításának további növekedése.

A Climate tudományos szaklapban publikált új tanulmányuk szerint a szélenergia gyors térhódítása segíthet mérsékelni a globális felmelegedést a század végére – írja az origo.hu hírportál.

A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő, jelenleg a világ több mint 90 országban telepítenek szélparkokat. A kutatók becslései szerint 2020-ig 742 gigawattnyi szélenergia-kapacitást létesítettek, ebből 35 gigawattot a tengeren.

Szélerőművek Dél-Afrikában, a Jeffreys-öböl partján Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

„Bár az ember okozta klímaváltozás mértéke ijesztő, a kutatásaink azt mutatják, hogy a szélenergia jelentősen csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását országos és globális szinten, és mérhetően csökkenti a hőmérséklet növekedését”

– mutatott rá Rebecca Barthelmie, a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portál szerint. „Mindez technikailag és gazdaságilag is megvalósítható” – fűzte hozzá a kutató.

A szélerőművek a legbizakodóbb forgatókönyv szerint 2030-ra körülbelül 5 gigatonnával, 2050-re pedig több mint 10 gigatonnával csökkentenék a kibocsátást.

Neked ajánljuk
Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam