2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiahiány Kínában

A koronavírus-járvány utáni megnövekedett kereslet és az ezzel egyidejű szűkös kínálat miatt az egekbe szökött a hőerőművek fűtőanyagaként használt szén ára Kínában. Az ország északi területein hiány lépett fel az energiaellátásban, ami egyelőre elsősorban az ipari vállalatok tevékenységét érinti – de jön a tél.

Ezért szeptember 29-én, szerdán a zavartalan szénszállítás biztosítását kérte a vasúti vállalatoktól és a helyi hatóságoktól a kínai nemzeti fejlesztési és reformbizottság – adta hírül az MTI a napi.hu beszámolója szerint.

A hőerőművek fűtésére használt szén határidős piacán a tonnánkénti 1376,8 jüanos (212,9 dolláros) csúcsra ért az árfolyam szerdán – emelte ki a gazdasági hírportál.

Zavart okoz az ország energiaellátásában, hogy a szénsemlegességet célzó pekingi irányelvek miatt szigorú korlátozások vonatkoznak a szénhasználatra, miközben a kínai ipar a termelés bővítésére törekszik.

Füst gomolyog egy erőmű kéményeiből Pekingben Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

Az ország több részén vetettek be energiahasználati korlátozásokat, de ezt a gyakorlatot Kína északi területein nem lehet folytatni, mivel kezdődik a fűtési szezon.

A nemzeti fejlesztési és reformbizottság szerdán tehát arra szólította fel a vasúti társaságokat, hogy biztosítsák a szénszállítást a kevesebb mint hétnapnyi tartalékkal rendelkező erőművekbe, és indítsák el időben a vészellátási mechanizmust is.

A bizottság később hozzátette, hogy a kormányzat nem fogja megakadályozni a villamosenergia-árak észszerű emelkedését.

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam