2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiaszűkösség és szénreneszánsz Európában

A járvány utáni gazdasági újraindulás energiahiányt okozott Európában is, emiatt meredeken emelkedik az összes fosszilis energiahordozó ára. A földgázé egyenesen robbanásszerű növekedést mutatva 2021 januárja óta az ötszörösére drágult. Több ország kényszerűen fordult ismét a szénhez.

A fölgáz árának elszállása a következő okokra vezethető vissza a magyarnemzet.hu cikke szerint:

  • nyáron a legtöbb európai ország nem töltötte fel gáztárolóit, abban reménykedve, hogy őszre csökken majd az év elejétől dráguló gáz ára, de ez a gazdasági újraindulás nyomában járó felélénkülő kereslet miatt nem így történt; valamint
  • az Európai Unió döntéshozói a megújulóalapú energiatermelés fellendítését célzó intézkedéseik során nem figyeltek oda az ellátásbiztonság folyamatos fenntartására.

Az utóbbi okot Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet elemzője hangsúlyozta a lapnak elküldött írásában.

A 2050-re kitűzött karbonsemlegesség miatt elmaradtak az üzembiztonságot garantáló és a hatékonyságnövelő nagy felújítások a hagyományos erőművi szegmensben – magyarázta a szakember.

Nyomásmérő az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017-ben. Magyarországon a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz volt akkor is, akárcsak most Fotó: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Az európai erőműpark számottevő hányadát akár fél évszázadnál is idősebb, fosszilis tüzelőanyaggal fűtött blokkok teszik ki. Ezek az öreg erőművek már visszahozták beruházási költségeiket, így piaci versenyképességük megnőtt, és magas kihasználtság mellett leszorították a villamos energia árát.

Azonban 82 százalékukat vagy ki kell vonni, vagy teljesen fel kell újítani 2021 végéig. A felújítás értelmetlensége miatt a „roncsra járatás” vált a bevett gyakorlattá Európában, ami az üzembiztonság csökkenésével, valamint a karbantartási költségek növekedésével jár – részletezte Toldi.

Az időjárásfüggő megújulók pedig egyelőre nem tudják helyettesíteni a hagyományos (fosszilis és atom) energiatermelői ágazatot.

Magyarországon a gáztárolók töltöttségi szintje jól áll, és az október 1-jén életbe lépett szerződés értelmében stabilan érkezik az orosz energiahordozó 

szögezte le a magyarnemzet.hu.

Neked ajánljuk
Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Fontos, hogy szigeteljük az épületeket A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam