2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Illúzió, hogy bárki ténylegesen védve érezheti magát az energiaárak elszállása esetén

A magánfogyasztók Magyarországon védve vannak a gáz- és áramárak emelkedésétől, de a vállalatok védtelenek, és ha sem kitermelni, sem kigazdálkodni nem tudják a többletterheket, akkor előbb-utóbb kénytelenek lesznek az áraikba beépíteni, tehát végső soron vevőikre hárítani drámaian megemelkedett energiaköltségeiket.

Miközben a lakosságnak a rögzített rezsidíjak miatt egyelőre fel sem tűnik, a magyar vállalkozások jelentős részének már komoly problémát okoz a gáz és az áram brutális drágulása – idézi a g7.hu gazdasági hírportál részletes elemzésének premisszáját a napi.hu.

A megugró energiaárak miatti kiadásokat a cégek többsége nem tudja és nem is akarja kigazdálkodni. Sok iparágban ráadásul az alapanyagok ára is drasztikusan emelkedett. Így aki teheti, megpróbálja áthárítani a növekvő kiadásokat a vásárlókra. 

Tehát mi, a vevők leszünk azok, akik végül a kenyér vagy az ásványvíz árában, esetleg az éttermi számlában kifizetjük a sosem látott mértékű áram- és gázdrágulást – magyarázza a helyzetet a napi.hu cikke.

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson Fotó: MTI/Rosta Tibor

Időt adhat, hogy a vállalatok gyakran egy évre vagy több hónapra előre állapodnak meg energiaszolgáltatójukkal, így akár már 2020 nyarán aláírhatták a szerződést az akkori áron a mostani gáz- és áramigényükre.

Sokan ugyanakkor már a tavaly év végi árakat is magasnak ítélték, és úgy döntöttek, inkább kivárnak, esetleg rövidebb távra vagy a tőzsdei jegyzésekhez kötött áron szerződnek. Idén pedig már egyértelműen a várakozás lett az általános magatartás.

De ha tovább szeretnének működni, a cégeknek az év végéig mindenképpen, pontosabban mindenáron be kell szerezniük a földgázt és a villamos energiát. Ha a visszatartott kereslet egyszerre esik be a piacra, az további áremelkedést okozhat, és pánikvásárláshoz vezethet 

– figyelmeztet rá a napi.hu. 

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam