2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős politikai változások és technológiai áttörések nélkül nem szabadulunk meg a fosszilis energiától

Még évtizedekig tovább bővülhet a globális olaj-, gáz- és szénipar, mintha a klímaválság nem lenne már ma is kínzó valóság – derül ki az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (EIA) friss jelentéséből, amely szerint a globális népesség és a gazdasági növekedés hatására a világ energiafogyasztása a következő három évtizedben az energiahatékonyság javulása ellenére tovább emelkedik majd.

A Greendex által ismertettet prognózis (International Energy Outlook 2021, IEO2021) hangsúlyozottan a jelenlegi körülmények és folyamatok kivetítésével készült, a következő időszakban remélhetőleg megszülető döntések pedig jelentősen módosíthatják ezt a pályát.

A jelentés által megrajzolt trendek alapján a vizsgált időszak végére, 2050 körülre sem várható, hogy a fosszilis energia használata és az emisszió tetőzni fog. Az energiafogyasztás 2020 és 2050 között várható közel 50 százalékos növekedése elsősorban az ipari és a szállítási szektorok számlájára lesz írható. A növekmény zöme  a feltörekvő és a fejlődő (nem OECD-) országok gazdaságában fog jelentkezni.

A jelentés várakozásai szerint az olaj, a földgáz és a szén globális termelése és felhasználása is tovább fog bővülni.

A folyékony energiahordozók fogyasztásának globális növekedését nagyrészt szintén a nem OECD-tag ázsiai gazdaságok serkentik majd, ahol a kereslet a mostani trendek alapján csaknem megduplázódik az évszázad közepére. 

Még sokáig velünk maradhatnak a szénbányák Fotó: pexels.com

Ugyanakkor – a prognózis szerint – a fejlettebb gazdaságú OECD-országokban a folyékony energiahordozók kereslete az üzemanyag-hatékonyság növekedésének, és az elektromobilitás terjedésének köszönhetően már nem fogja elérni a pandémia előtti szintet.

A legszennyezőbb szén szerepe – 2030-ig várható enyhe csökkenést követően – szintén a nem OECD-tagországok energiaintenzív iparával összefüggésben indulhat újra emelkedésnek.

Ezzel együtt a primer energiafelhasználásban a szén súlya összességében csökkenni fog.

A villamosenergia-felhasználás minden szektorban gyorsabban emelkedhet, mint a teljes energiafogyasztás. A fokozódó igény nagy részét a megújulók fogják fedezni, miközben az akkumulátoros energiatárolók, de a földgáz és a szén szerepe is nőhet. A napenergia így csak valamikor a 2040-es évek közepe táján veszi át a széntől az első számú forrás szerepét.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam